Aquestes han estat les novetats presentades per Apple en la WWDC

Compartir

Nova versió d’iOS (la 7), de Mac OS X (10.9), nous MacBook Air i un trencador Mac Pro, les novetats presentades per la companyia de la poma en la seva trobada per a desenvolupadors.

La WorldWide Developers Conference celebrada per Apple a San Francisco per als desenvolupadors de les seves plataformes és, tradicionalment, el lloc i el moment en què la companyia mostra més novetats, i enguany sens dubte no ha defraudat.

La informació generada per l’esdeveniment faria córrer rius de tinta (i de ben segur que ho farà en els propers dies), però hem decidit resumir en un sol article les novetats presentades pels nois de Tim Cook.

El proper Mac OS X s’anomenarà ‘Mavericks’

El nom que se li ha donat procedeix de la nomenclatura que es donava en la cultura dels cowboys nord-americans als animals que habitualment podem trobar “amb propietari”, com ara vaques i cavalls, però que corren en llibertat per muntanyes i praderies, com els cavalls salvatges.

Les principals novetats d’aquest Mac OS X 10.9 Mavericks es troben, com no, sota el capó. Timer Coalescing agrupa de manera intel·ligent les operacions de baix nivell per tal que la CPU pugui estar més temps en mode de baix consum, i així estalviar energia sense afectar el rendiment ni la capacitat de resposta. App Nap redueix el consum de les apps que no s’estan usant, mentre que Compressed Memory s’encarrega de gestionar de la manera més eficient possible la memòria RAM.

Un altre plat fort del nou OS X serà una també renovada versió de Safari. El browser de la companyia de Cupertino ha anat escalant llocs en el rànquing global de navegadors tot i la dura competència que suposen Chrome i Firefox, i ara caldrà veure si les novetats incloses en aquesta nova versió l’ajuden a mantenir i ampliar la seva quota. Més rapidesa, estabilitat i seguretat és el que es busca per mitjà del nou “procés per pestanyes”.

Shared Links és una funcionalitat que permet compartir enllaços en xarxes socials. La nota de premsa d’Apple cita a Twitter i LinkedIn, però la que s’ha convertit en la xarxa social de referència no és citada enlloc. Si, es tracta efectivament de Facebook.

En el Finder, s’estrena la funció de Tags, que permet identificar carpetes i arxius per mitjà d’etiquetes, i trobar-los de manera més ràpida quan els busquem. Les Tabs (no confondre ambdues funcionalitats) porten a les finestres del Finder el concepte de pestanyes que tanta fortuna ha tingut en els navegadors web, facilitant als usuaris mantenir un escriptori més net en agrupar en una sola finestra amb unes quantes pestanyes, diverses finestres del Finder.

En ser cada dia més habitual trobar-nos amb usuaris que tenen dues pantalles connectades al seu ordinador, el nou Mac OS X 10.9 Mavericks també millora aquest aspecte, incloent-hi el Dock i la barra de menús en cadascuna de les pantalles. A més, podem configurar un televisor HD com a segona pantalla gràcies a Apple TV i AirPlay.

El nou OS X inclou l’aplicació de mapes de la mateixa companyia i els llibres electrònics, donant ambdues apps el salt des de l’iOS fins a la plataforma d’escriptori. Els mapes estan integrats amb les altres aplicacions del sistema, de manera que en fer clic sobre una adreça a l’agenda, aquesta portarà directament a carregar el mapa i geolocalitzar-la. A més, els desenvolupadors poden fer ús dels mapes d’Apple gràcies a les noves APIs del sistema.

iCloud Keychain permet emmagatzemar en el núvol i codificada, la informació d’accés a llocs web, números de targes de crèdit i contrasenyes de xarxes Wi-Fi, actualitzant-ho tot via push en els diferents dispositius de l’usuari per a què aquest pugui tenir la informació a la seva mà allà on vagi. La informació està codificada mitjançant un algoritme AES-256.

Per als desenvolupadors, s’inclou una nova versió de Xcode, la 5, que presenta noves i renovades eines per al disseny d’aplicacions.

iOS 7 estrena ‘look’

Apple ha qualificat aquesta com l’actualització més important d’iOS des del llançament del primer iPhone (no ha dit això mateix unes quantes vegades anteriorment?), i probablement a nivell cosmètic així sigui. La nova versió del sistema operatiu mòbil de la companyia de Cupertino aporta canvis importants respecte a les seves predecessores en l’àmbit estètic, com l’aparent desaparició de la barra superior.

I diem aparent perquè en realitat aquesta no desapareix, si no que es transparenta, però continua estant aquí i complint la mateixa funció.

La paleta de colors ha estat actualitzada, de la mateixa manera que les icones de les aplicacions, donant-li al sistema un aspecte més colorit, i amb colors més vius. Noves animacions i tipografia composen altres novetats estètiques del nou iOS.

Control Center reuneix els controls més habitualment emprats pels usuaris, com l’activació/desactivació del Bluetooth o la Wi-Fi, ajustament de la brillantor de pantalla o els controls per reproduir música, de manera semblant als widgets que permeten aquesta mateixa funcionalitat en Android. El Centre de Notificacions es troba visible ara des de la pantalla de bloqueig, de manera que el posseïdor d’un iPhone podrà veure les alertes sobre missatges entrants entre altres esdeveniments només lliscant el dit per la pantalla de bloqueig.

wwdc_2013_ios7

En general, el nou iOS aporta el que els usuaris demanaven: canvis estètics i funcionals en una plataforma que en les darreres revisions no havia canviat substancialment si obviem la inclusió d’algunes utilitats i petits canvis de poca transcendència.

Es confirma el servei de streaming d’Apple

Un dels rumors que circulaven des de feia temps a la Xarxa de xarxes era el d’un servei de música en streaming associat a la marca iTunes. Apple ha volgut reblar el clau respecte a la resta de les ràdios online, i el que ha llançat és bàsicament una sèrie d’emissores que aporten a l’usuari la tecnologia de descobriment de nous grups i cançons basada en els gustos que el servei detecta segons els grups i cançons que escolta habitualment.

iTunes Ràdio (un nom que també va transcendir juntament amb els rumors sobre com seria el servei) s’integra amb Siri per tal que l’usuari pugui indicar-li vocalment quines cançons i emissores li agraden i quines no, i facilita la compra ràpida de qualsevol cançó per mitjà d’un simple clic (denúncia d’Amazon a la vista?). En aquest servei, Apple estrenarà singles dels principals artistes abans fins i tot de que surti el disc a la venda, o comptarà amb singles exclusius.

wwdc_2013_itunesRadio

Aquest nou servei de streaming d’iTunes estarà disponible per als usuaris a la tardor i inclòs en el nou iOS 7. A més, serà gratuït per a tots els usuaris, encara que inclourà publicitat, element que no estarà present per als usuaris d’iTunes Match.

Nova línia de maquinari: MacBook Air i un trencador Mac Pro

Se’n recorden de quan Steve Jobs va intentar que la forma cúbica del NeXT també triomfés a Apple amb el Mac Cube? Doncs bé, ara ho intenten amb una altra forma geomètrica per mitjà d’un Mac Pro al qual bé l’haguessin pogut anomenar “Mac Cilíndric”.

Efectivament, el nou Mac Pro suposa una revolució estètica en comparació amb els Macs de sobretaula que hem vist fins a la data, i no s’assembla en res a la majoria dels ordinadors que hem vist. De fet, gairebé ens atreviríem a afirmar que s’assembla més a molts altaveus més que a altres ordinadors…

wwdc_2013_MacPro

Pel que fa a les especificacions de maquinari, tractant-se de la màquina de gamma professional de la companyia, és més que evident que la seva configuració ha de ser potent: processadors Xeon de darrera generació, dues GPUs de gran rendiment, Thunderbolt 2, emmagatzemament flash basat en PCIe i memòria ECC ultraràpida.

Pel que fa als nous MacBook Air, la seva autonomia s’incrementa fins aconseguir una jornada de treball sencera (12 hores), segons ens indiquen des de la companyia de la poma, al mateix temps que el seu maquinari s’actualitza amb processadors Intel Core i5 i i7 de quarta generació.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: