Aquestes han estat les tendències del Mobile World Congress 2014

Compartir

Molts formats diferents de dispositiu, cadascun d’ells vàlid per a un perfil d’usuari; noves plataformes de programari que vindran a cobrir nínxols concrets d’usuaris i de funcionalitats, o els Beacons com a tecnologia emergent, algunes de les tendències que ens ha llegat el recentment finalitzat Mobile World Congress.

La setmana passada es va celebrar una nova edició del Mobile World Congress, la fira de referència al món pel que fa a les tecnologies mòbils. I amb el seu punt i final és el moment de girar la vista enrere i fer balanç de tot el que s’hi ha presentat o s’hi ha deixat de presentar, per copsar les tendències que dominaran al llarg dels propers mesos.

Atomització dels formats de dispositius

Ja es preveia des d’abans de que comencés la fira; la diversitat de polseres de fitness amb capacitats de recollida de dades i transmissió al mòbil, els rellotges intel·ligents, els sensors per a smart cities, els tablets de diverses mides, els smartphones, els phablets, els dispositius amb usos concrets…

Qualsevol persona, tingui la necessitat que tingui, i vulgui el format que vulgui, pot veure satisfetes les seves expectatives avui en dia, ja que de ben segur existeix el fabricant que produeix una solució semblant a la que ell busca, i la marca que la distribueix, encara que se l’hagi de comprar a través d’Internet a un país que no és el seu.

Fragmentació del mercat de les plataformes

L’any passat ja vam poder veure Firefox OS, Jolla i Ubuntu per a tablets i smartphones, i enguany hem pogut veure també un estand de Tizen (un esforç conjunt de diverses empreses entre les que Samsung hi té un paper predominant), i l’aposta que Qualcomm fa per QNX en els cotxes a més d’Android.

En una conversa informal amb John Strand, de Strand Consulting, aquest va predir que la fragmentació en el mercat de les plataformes software aniria a l’alça. L’únic que ha de fer un fabricant d’una plataforma és buscar un nínxol de mercat que li permeti sobreviure, i mentre faci bé la tasca encomanada, tindrà la supervivència garantida, em va venir a dir el consultor danès.

En el cas dels smartphones, aquest nínxol passa invariablement per donar al públic les seves apps preferides. La idea que guia aquesta tendència és que si els usuaris poden fer servir el WhatsApp, l’Angry Birds, el Facebook i el Twitter per dir-ne alguns, no els importarà gaire què és el que tenen a sota, si un Android, un Sailfish OS o qualsevol altre sistema, i això al seu torn explica el perquè les plataformes que es volen fer un lloc al mercat i gaudir de la seva quota mínima d’usuaris, s’inclinen per executar també apps d’Android.

Telèfons mòbils resistents a l’aigua i la pols

El Samsung Galaxy S5 ho és, i l’Xperia Z2 també (de fet, ja ho era el seu predecessor el Z1). És una tendència que veiem en els models ‘flagship’ dels grans fabricants, però no ens engresquem amb ella, ja que no sembla que es tracti de permetre l’anar-se’n a la platja i posar-se a nedar al mar amb el mòbil a la butxaca del banyador, si no més aviat que el terminal resisteixi esquitxades i alguna revolcada per terreny polsegós.

Per exemple, en l’entrevista que vam mantenir amb la gent de Samsung, ens van indicar que l’S5 pot resistir mig minut a un metre sota l’aigua. És ben just per aguantar aquells accidents ocasionals en què el terminal ens cau a la piscina, a la tassa del vàter (passa més sovint del que us pugueu imaginar…) o a la pica de la cuina o del bany.

I serà una tendència que continuarà més accentuada i amb més grau de protecció en els propers dos anys.

Els 64 bits arriben però no es generalitzen

Intel va presentar les seves noves families de xips per a dispositius mòbils, multinucli i de 64 bits, els Merrifield (doble nucli) i Moorefield (quàdruple nucli). Qualcomm també va ensenyar els Snapdragon 610 y 615 de 64 bits, però encara no hi ha cap terminal al mercat que munti xips de 64 bits amb un Android també de 64 bits.

Intel aposta tant per Windows com per Android per als terminals que muntin els seus xips però, de moment, només una gran sembla apostar fort per la seva plataforma mòbil: Asus. Lenovo i Acer també disposen d’un terminal cadascuna amb xip Intel Atom.

No obstant, és només qüestió de temps; la transició dels 32 als 64 bits i que aquests darrers es generalitzin dins dels nostres smartphones i tauletes tàctils és el proper pas, i ha d’acabar arribant, ni que sigui “perquè el veí ja ho té”.

De fet, l’argument més repetit durant la fira per part de representants de les empreses expositores és que, ara per ara, no cal la potència dels 64 bits per a executar cap programari i app en un telèfon mòbil, i és ben cert, però encara que sigui com deia Qualcomm respecte a l’iPhone 5S, un tema de marqueting, ja que Apple ho té i els terminals basats en els Merrifield i Moorefield d’Intel també ho tindran, la resta també ho voldran.

Tecnologia de Beacons per a la informació de proximitat

No poques empreses treballen aquesta tecnologia que aprofita la connectivitat Bluetooth, amb finalitats sobretot publicitàries. Durant el Mobile se n’han fet diverses demostracions.

Els beacons han competit, en certa manera, amb l’NFC per captar l’atenció del públic i els professionals assistents a la fira. Totes les formes de comunicació són vàlides, i totes tenen la seva funció, pel què la qüestió de quina guanyarà aquesta batalla es resoldrà, probablement, amb un empat tècnic que no donarà un únic guanyador, si no un ús en paral·lel d’ambdues tecnologies.

Continuarem informant-ne

La feina dels mitjans respecte al Mobile World Congress no s’acaba amb el tancament de la fira, és més, comença de debó quan es posa punt i final a aquesta; la quantitat d’informació recollida i el nombre de persones amb les qui s’ha parlat és tal, que tots els periodistes que hi hem assistit encara tenim molts temes per explicar.

És més, en alguns casos -com el de qui us parla-, se’ns fa més difícil publicar durant el Mobile degut precisament a l’apretat calendari de cites que tenim, que no pas després amb tranquil·litat i havent processat i combinat la informació rebuda per a crear-nos una visió més global del certamen i de les tendències que s’hi han vist.

Així que, si bé no espereu una allau d’articles al llarg de les properes setmanes, si podeu esperar un degoteig constant de continguts que, d’alguna manera, hi estaran relacionats.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: