Aquestes són les conseqüències del tancament de Megaupload

Compartir

Aclarim els dubtes que ha generat entre els internautes el tancament del servei d’emmagatzemament online.

Tal i com informàvem recentment, els serveis d’Internet que permeten als usuaris emmagatzemar tota mena de continguts i, especialment, pel·lícules i música, estan ‘porgant’ els seus arxius per evitar ser objecte d’una intervenció semblant a la patida per Megaupload, el que està comportant conseqüències per als internautes usuaris dels portals que porten a descàrregues i visualitzacions de pel·lícules en streaming. Aturem-nos a examinar-les més a fons, sense entrar a valorar la legitimitat de l’acció duta a terme per les forces governamentals nord-americanes.

Pèrdua de “patrimoni”

Des de feia uns quatre anys, Megaupload i Megavideo s’havien convertit en el magatzem en línia de continguts més important per als usuaris. Operant sota companyies legalment establertes, els seus propietaris prestaven serveis legítims des de qualsevol punt de vista com són els de magatzem de dades a un preu establert. Però, d’on li venia el gruix dels ingressos era de donar recer a pel·lícules piratejades segons uns, compartides legítimament segons altres.

Al llarg d’aquests quatre anys s’ha creat tot un “patrimoni” de continguts tant a Megaupload com en els altres serveis de compartició, consistent no només en els grans èxits de guixeta dels darrers anys, si no també en metratges més difícils d’aconseguir.

Ara, tot aquest volum de pel·lícules haurà de ser compartit novament en el servei o serveis que s’erigeixin com els successors de Megaupload… possiblement no tots els que podrien pujar els films que tenen en el seu poder arribaran a fer-ho, ja que s’ha comprovat que hi ha molts usuaris que actuen només com a receptors passius dels arxius, i no “tornen el favor” penjant altres pel·lícules ni més música.

D’aquesta manera, el servei o serveis que agafin el testimoni de Megaupload i companyia, trigaran encara anys a posar-se al seu mateix nivell pel que fa a disponibilitat i varietat de continguts.

Fitxers personals segrestats

Tot i que el gruix del material emmagatzemat a Megaupload eren continguts legalment dubtosos*, n’hi havia una part consistent en còpies de seguretat de documents privats, i continguts generats de manera totalment lícita pels usuaris de pagament. Aquests han quedat “segrestats” per les autoritats en desconnectar el servei de Megaupload, sense que els seus legítims propietaris puguin accedir a ells.

És una situació de clara indefensió contra la qual els afectats ja s’estan mobilitzant per a interposar demandes col·lectives com la que aquí està preparant Josep Jover, l’advocat que ja en el seu moment va guanyar el cas del cànon digital a la SGAE.

Per la seva banda, les autoritats policials i governamentals nord-americans semblen ignorar el clam d’aquests usuaris per a recuperar les seves dades.

Por

Ja s’ha demostrat que els serveis semblants a Megaupload s’estan reorganitzant per evitar ser víctimes d’una batuda semblant, ja sigui esborrant continguts o tancant temporalment per a revisar-los i la seva política de gestió d’usuàries i dades. La por ha corregut com la pólvora, malgrat que la situació és paralelitzable a la que es va viure amb Napster a principis del nou mil·lenni: si bé en el moment, els responsables dels incipients serveis d’intercanvi de música es van espantar, aviat es van trobar nous buits legals per poder burlar la persecució de les forces de l’ordre.

Aquesta situació potser es torni a donar, però una cosa que dificultaria en gran mesura la tasca d’aquests llocs que faciliten l’intercanvi de continguts és l’aprovació de les diverses lleis que estan en camí com la SOPA, malgrat que sens dubte el que més els tocaria seria que els diferents governs comencessin a permetre a les operadores violar la neutralitat de la Xarxa, ja que això les facultaria a tallar l’accés a serveis d’intercanvi de tota mena.

ja que per alguna cosa s’ha dut a terme l’operació policial. Una altra cosa molt diferent és que aquests continguts també siguin moralment qüestionables, ja que en aquest aspecte hi ha diverses interpretacions, cadascuna amb els seus arguments raonats.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: