Ara si! Apple denuncia a Psystar

Compartir

L’esperada (i per alguns temuda) reacció legal de la companyia de Cupertino es produeix després de setmanes d’incertesa i desconcert per haver trigat tant.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – D’ençà que els clons no autoritzats dels Apple Mac fabricats per Psystar van sortir a la llum s’esperava alguna mena de reacció per part de la companyia de Steve Jobs que, per a sorpresa de la majoria no s’ha produït fins aquesta setmana.

Deixant de banda la producció d’un maquinari compatible amb el Mac OS X (quelcom tècnicament possible), Psystar empra com a mitjà d’instal·lació en les seves màquines una còpia hackejada del DVD d’instal·lació d’Apple, una cosa que segons molts viola sense cap mena de dubte la llicència d’ús del sistema operatiu de la companyia de la poma mossegada.

Segons informen diversos rotatius en línia com ZDNet i Ars Technica3, Apple hauria presentat una querella contra Psystar el passat 3 de juliol per infracció de drets de propietat intel·lectual i de copyright d’imatge de marca. La demanda ha estat interposada a Califòrnia, estat nord-americà que acull la seu d’Apple, mentre que la de Psystar es troba a Florida.

Gràcies a les imatges de DVD hackejades del Mac OS X que corren per Internet, molts usuaris avançats han pogut construir a peces màquines compatibles amb Mac OS X, encara que el funcionament del sistema operatiu pot donar lloc a dubtes, doncs sempre es tractarà d’una versió manipulada que pot fallar en qualsevol moment (tot i que un bon nombre d’aquests usuaris informen d’instal·lacions altament estables en màquines no Apple).

Aquesta manipulació del sistema és un enfocament diferent del què ha emprat EFiX, un sistema de maquinari que consisteix en un petit dispositiu que es connecta via USB i que emula l’EFI d’un ordinador Apple Mac, permetent instal·lar el sistema operatiu des del DVD original sense haver de patir cap manipulació.

No han transcendit detalls de la denúncia, només algunes filtracions, i els llocs web de les dues companyies implicades tampoc reflecteixen la situació. Tot i això, puc aventurar-me a especular que la instal·lació del Mac OS X modificat malgrat la inclusió en el paquet de compra d’una llicència del Mac OS X original, vertebrarà el cas.

Guillem Alsina