ARM anuncia que entrar? al mercat dels Netbooks

Compartir

En declaracions a ZDNet News, Rob Coombs -Director de Solucions Mòbils d’ARM-, ha afirmat que els propers xips de la companyia tindran la potència necessària per entrar en el terreny dels Netbooks, els ordinadors ultraportàtils de baix cost.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Coombs esmentava en les seves declaracions a la propera generació de xips d’ARM, els Cortex-A8 i A9 que substituiran a l’arquitectura ARM11, indicant que el seu rendiment els prepararà per al salt des de la telefonia mòbil fins als ordinadors personals. Actualment, un microprocessador ARM és l’encarregat d’equipar i permetre el funcionament dels més moderns smartphones la potència dels quals els acosta gairebé més al terreny dels ordinadors personals que al dels telèfons.

És, per exemple, el cas de l’iPhone i l’iPod Touch d’Apple, que funcionen gràcies a una CPU ARMv6KZ a 667 MHz. o els Nokia E90, N800 i N810 que funcionen amb un Texas Instruments OMAP2420 basat en l’arquitectura de l’ARMv6.

Coombs no va donar informació sobre dates de llançament, però va parlar d’anuncis que es duran a terme "en els mesos vinents". De fet, els nous xips Cortex-8 començaran a muntar-se en dispositius com ara smartphones a principis de l’any vinent, data en la qual arribaran als usuaris, mentre que el Cortex-9 (que serà el germà gran multinucli del Cortex-8) arribarà a principis del 2010. És, per tant, probable que l’anunci oficial de l’entrada d’ARM en el sector dels Netbooks es produeixi a mitjans de l’any vinent, amb els primers exemplars de màquines presentats a finals del 2009.

L’entrada de l’arquitectura ARM en aquesta mena de dispositius podria produir-se mitjançant els productes d’alguns dels nombrosos posseïdors de llicències per fabricar xips ARM, com ara Texas Instruments, Samsung, NEC, Freescale, Toshiba o Nvidia. Precisament aquesta darrera està fent les passes per entrar en el mercat dels microxips i xipsets per a dispositius mòbils tipus UMPC, entrant els Netbooks en aquesta categoria.

Podem veure actualment un fort moviment de diverses companyies al voltant del segment dels microxips per a dispositius d’alta mobilitat com ara telèfons mòbils o mini-ordinadors portàtils, el que indica que probablement serà un sector de fort i ràpid creixement en els propers mesos.

Per la resta, cap altre detall sobre la futura entrada d’ARM en el mercat dels Netbooks, el que la situarà com a rival d’Intel, al seu torn llicenciataria d’ARM i que presenta la seva família de xips Atom com a principal contendent en el front dels Netbooks.

Guillem Alsina