ARM es postula com una veritable rival d’Intel en els netbooks amb un nou xip multinucli

Compartir

MaquinariEl Cortex-A9 s’orienta al sector netbook, presentant dos nuclis i un molt baix consum d’energia, fet que permet crear màquines l’autonomia de les quals és superior a les basades en altres arquitectures.

Redacció – Els primers netbooks basats en xips ARM foren presentats al públic a principis d’any aprofitant les grans fires sectorials, i el que vam poder veure immediatament és la seva extraordinària gestió de l’energia que els permet tenir més autonomia que les màquines basades en xips d’Intel.

També la grandària dels netbooks resultants d’usar xips ARM és inferior a la d’una màquina que empri Atom, ja que els primers no necessiten d’un ventilador mecànic per a dissipar l’excés de temperatura, amb la qual cosa no es necessiten tantes peces i, per tant, baixa el volum de carcassa necessari per allotjar els components. En ser el ventilador mecànic el reponsable dels sorolls d’un ordinador, les màquines basades en la plataforma d’ARM són més silencioses que les altres.

Encara que a molts usuaris finals ARM els pugui sonar a una companyia novella, és possible que gran part d’aquests mateixos usuaris posseeixin un dispositiu que empri un microprocessador d’aquesta companyia britànica per a funcionar. Tots aquells usuaris que tinguin un iPhone o un iPod Touch estaran utilitzant un dispositiu basat en un xip ARM, així com molts altres smartphones, navegadors GPS i la resta de dispositius electrònics de consum i professionals.

El nou Cortex-A9 anunciat per ARM serà d’arquitectura multinucli i operarà a velocitats a partir dels 2 GHz. El consum d’energia també s’ha optimitzat per tal que sigui el mínim possible.

L’objectiu principal d’ARM amb aquesta nova família de microprocessadors són els sistemes encastats d’alt rendiment, com ara set-top boxs i sistemes de domòtica, a més d’ampliar la seva oferta per al segment dels netbooks. És probable que en el proper Mobile World Congress a celebrar al febrer a Barcelona, vegem nous models de dispositius basats en aquesta plataforma, incloent smartphones i netbooks, ja que la implementació en dispositius començarà en aquests mesos que queden del 2009.

L’únic taló d’Aquil·les que els veig a aquests sistemes per a què triomfin comercialment entre els usuaris finals és la manca d’una versió de Windows que funcioni sobre ells, ja que encara que tenim Windows CE, per a un usuari final no serà un “veritable” ordinador si no integra Windows XP com a mínim. On sí que pot trobar nínxol de mercat és en el sector corporatiu, més acostumat a emprar Windows CE i derivats (per exemple, la gran majoria de les PDA’s utilitzades per a la gestió de logística en magatzems, o per prendre les comandes en restauració, funcionen amb aquesta plataforma).

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)