ARM ja és arquitectura principal a Fedora

Compartir

La nova versió de la distribució GNU/Linux, la 20,  ja inclou la puixant arquitectura de maquinari que equipa la gran majoria de dispositius mòbils (smartphones i tablets) com una de les principals a mantenir en els futurs cicles de llançament. El previsible salt als servidors i equips sobretaula d’aquesta, principal motiu.

Tal i com ja apuntàvem fa unes setmanes, Fedora ha llançat la seva nova versió, la 20, en la qual i entre altres novetats, inclou l’arquitectura ARM com a suportada de la mateixa manera que la x86 i la x86-64. Això vol dir que podrem realitzar la descàrrega des de la pàgina principal del projecte, d’una imatge per instal·lar en un dispositiu basat en un xip ARM.

De moment, podem trobar dos tipus d’imatge (per a instal·lació en VFAT o EXT) per a ARMv7, però amb diferents sabors d’escriptori (GNOME, KDE, Xfce,…).

El salt cap a ARM és estratègic, ja que a més de la dominació d’aquesta arquitectura en l’ecosistema mòbil (smartphones, tablets, i dispositius que han sorgit d’aquests com set-top boxes i microordinadors domèstics com la Raspberry Pi), es preveu el seu salt cap al mercat dels servidors.

Els seus punts forts són un baix consum energètic i una escassa necessitat de refrigeració, malgrat que ofereixen menys potència bruta que l’arquitectura x86 d’Intel.

Fedora busca, doncs, posicionar-se com la primera opció de sistema operatiu d’escriptori i per a servidors, disponible per a la plataforma ARM i suportat oficialment pel projecte.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: