ARM llança la seva nova generació de microxips que portarà els dispositius mòbils a un altre nivell

Compartir

MaquinariFins a quatre nuclis (cores) en una sola pastilla, amb una velocitat que supera els 2 GHz. No, no es tracta dels darrers desenvolupaments d’Intel o AMD, sinó del fabricant de solucions per a dispositius mòbils ARM, que amb el Cortex-A15 pot portar a smartphones i tablets a un nou nivell.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – No hi ha cap mena de dubte que un dels jugadors més importants en el terreny dels microprocessadors per a dispositius mòbils avui en dia és la britànica ARM (amb permís de nVIDIA i Apple), la tecnologia de la qual llicencien altres companyies. Amb el llançament de la nova sèrie Cortex-A15 de processadors, aquest fabricant porta la tecnologia de microprocessadors mòbils un pas més a prop de les CPU’s de sobretaula i portàtils.

Amb xips que van des de l’únic nucli fins a una arquitectura dual-core o quad-core i amb velocitats que abasten els 2,5 GHz., els nous Cortex-A15 es fan ideals per a tasques de computació d’alt nivell en dispositius mòbils, i per ser aprofitats al màxim per la nova generació de sistemes operatius, especialment les variants de GNU/Linux com Android o MeeGo.

Es pot suposar que aquestes noves pastilles seran molt ben rebudes entre els fabricants de tablets, un mercat que es preveu explosionarà al llarg dels propers quatre mesos a mesura que s’acostin les dates nadalenques, i la principal plataforma de programari dels quals és Android.

Tant en aquest tipus de màquines com en els smartphones, cada cop es fa un ús més intensiu de la multitasca, que és possible amb un processador d’un sol nucli (de fet, es tracta d’una multitasca “il·lusòria”, però que a ulls de l’usuari sembla ben real) però molt millor quan comptem amb xips de diversos “cores”. La nova generació de Cortex ve a cobrir aquesta necessitat.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina