ARM serà arquitectura principal a Fedora 20

Compartir

Falten poc més de 20 dies per a què aquesta distribució GNU/Linux vegi la llum en format final, i per primera vegada inclourà ARM entre les seves arquitectures principals, un moviment que converteix aquesta en la primera gran distro en suportar oficialment i amb totes les conseqüències la puixant arquitectura.

Feia més d’un any que en el projecte Fedora contemplaven la possibilitat de donar el pas endavant de convertir ARM en una de les arquitectures principals, al mateix nivell que la x86 i la seva homòloga de 64 bits. El principal handicap per a aquesta candidatura era l’escàs nombre d’usuaris de dispositius basats en l’arquitectura ARM (smartphones i tablets) que canvien de sistema operatiu.

Això és degut a que la gran majoria dels dispositius mòbils es venen amb el bootloader (element que permet carregar el sistema operatiu) bloquejat, i per a instal·lar-hi un altre sistema operatiu (encara que sigui una ROM del mateix Android) cal desbloquejarlo, cosa que no és trivial i difereix en la manera de fer-ho per a cada dispositiu.

Aquesta dificultat contrasta amb la facilitat amb la qual podem canviar de plataforma de programari en els ordinadors de sobretaula, i tot i això, la penetració de GNU/Linux en el segment de les màquines desktop no passa d’un escàs 1,6% segons les darreres estadístiques.

Però l’interès en convertir la plataforma ARM en plenament suportada va més enllà dels dispositius mòbils, ja que aquesta arquitectura té al seu davant un futur molt prometedor en el camp dels servidors.

El baix consum energètic juntament amb una necessitat menor de dissipació de calor, fan d’aquests xips els ideals per a un servidor, una màquina que normalment executa càrregues de treball intensives i que en muntatges en grans racks necessita d’unes condicions ambientals determinades. Per exemple, un dels principals problemes dels grans centres de càlcul és la refrigeració de les sales de màquines. En generar menys escalfor, els sistemes de ventilació poden ser més simples i, per tant, més econòmics, a més de disminuir la factura mensual de l’electricitat.

Darrere de Fedora s’hi troba Red Hat, que empra la base de la distro lliure per als seus propis productes d’escriptori i servidor, i és precisament per a aquest últim per al què Red Hat li interessa que Fedora tingui ple suport per a l’arquitectura ARM.

La notícia ha estat donada a conèixer amb la beta de Fedora 20, per al llançament de la qual encara queden 21 dies a comptar des d’avui.

El ple suport d’ARM com a arquitectura principal significa que, a partir d’ara, en llançar una nova versió de Fedora, aquesta també estarà disponible amb tot el seu programari i plenament funcional per a aquesta arquitectura. Fins ara, Fedora podia incloure més o menys suport per a màquines ARM, però aquest no necessàriament havia de ser complet i la distro funcional sobre aquesta arquitectura per donar llum verda a la sortida d’una nova versió.

Amb aquest pas, Fedora es converteix en la primera gran distro a oferir ple suport de la seva versió d’escriptori a l’arquitectura ARM. Altres sabors de GNU/Linux com Ubuntu ofereixen versions especials i diferenciades per a aquesta mena de màquines.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: