Arrancar instantàniament el portàtil ja és possible per 20 Dòlars

Compartir

GNU/LinuxXandros proposa una versió comercial de la seva plataforma GNU/Linux capaç d’arrancar el sistema operatiu i programari necessari per a la realització de les tasques més habituals de forma immediata. El seu preu és amb prou feines 20 Dòlars, i més endavant podríem veure-ho preinstal·lat com a sistema OEM.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Presto és el nom de la nova tecnologia presentada per Xandros que permet al nostre portàtil arrancar un sistema operatiu GNU/Linux amb programari essencial en qüestió d’uns pocs segons, sense haver d’esperar els temps d’arrancada d’una distribució per a màquina d’escriptori o d’un sistema Microsoft Windows.

Aquest programari permet la realització d’unes tasques bàsiques com són la navegació web, gestió del correu electrònic, realització i recepció de trucades de VoIP a través de Skype, edició de documents (texts, fulls de càlcul,…) o reproducció de continguts multimèdia (àudio/vídeo).

Com la gran majoria dels usuaris actuals empren Windows en els seus ordinadors, Presto permet l’accés a particions FAT i NTFS (els sistemes de fitxers suportats pel sistema operatiu de Microsoft), facilitant així la recuperació i el treball amb documents de Word, Excel, correus electrònics, música o pel·lícules.

Presto ja es troba disponible en versió OEM i per a l’usuari final en versió d’avaluació limitada. El seu preu final és de 19,95 Dòlars nord-americans per instal·lació. Aquesta es realitza des del mateix Windows, ja que es descarrega com un fitxer .EXE per a aquest sistema operatiu, suportant les versions XP i Vista i, en un futur proper, també a Windows 7. Un cop passat el període d’avaluació, Presto continuarà funcionant però només durant deu minuts en cada arrancada, si no adquirim la llicència corresponent.

Per tal d’augmentar les prestacions que ofereix Presto, Xandros ha posat a disposició dels usuaris un repositori d’aplicacions al més pur estil App Store d’Apple per a l’iPhone, aprofitant la tecnologia CNR (Click’n’Run) que va heretar després de la compra de Linspire. En aquesta botiga en línia podem trobar-hi aplicacions gratuïtes com la suite ofimàtica Lotus Symphony d’IBM, el gestor d’imatges digitals Picasa de Google, el runtime de Java 6, Adobe Reader o el cada dia més popular Amarok (reproductor de música a l’estil iTunes). Fins i tot un dels recomanats és la versió per a GNU/Linux de l’antivirus AVG.

Aquesta no és la primera solució d’aquesta mena que veiem en el mercat. Ja en el passat Mobile World Congress, Phoenix -el conegut fabricant de BIOS- va presentar HyperSpace, un programari que aprofita les extensions de virtualització dels darrers processadors d’Intel i AMD per a executar un petit sistema operatiu amb un navegador web i algunes altres aplicacions bàsiques.

Tot i que poden ser executades en qualsevol tipus d’ordinador portàtil, les solucions d’aquesta mena es troben clarament enfocades al segment dels netbooks, ja que són aquestes les màquines que acostumem a portal a sobre quan sortim de casa i ens agradaria poder aprofitar mentre esperem l’autobús o el tren, amb el què una arrancada en qüestió de segons és el més desitjable entre els usuaris.

Presto en acción

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)