Arriba al mercat la nova aposta de Microsoft en el sector de la telefonia mòbil

Compartir

WindowsEls anomenats “Windows Phones” amb Windows Mobile 6.5 arriben al mercat amb la incògnita de si podran fer front a iPhones, BlackBerries o a l’emergent Android, amb algunes prediccions que apunten que no serà així.

El nou HTC Pure amb Windows Mobile 6.5Redacció – Buscant no perdre de vista als seus principals competidors en aquest segment de mercat, així com apostant per guanyar quota de mercat, la companyia de Steve Ballmer ha presidit aquests dies el llançament dels primers exemplars de Windows Phone, telèfons que munten el nou Windows Mobile 6.5 amb capacitats i funcionalitats que busquen posar aquesta plataforma a l’alçada de les primeres espases del sector.

Microsoft no té gaire sort en el mercat de la telefonia mòbil, encara que manté una respectable quota de mercat (sobre un 10%, barallant diverses fonts, malgrat que és difícil saber-ho amb exactitud), sobretot gràcies a les possibilitats de sincronització i treball en equip dels terminals que empren el seu programari i els ordinadors de sobretaula amb Windows o els servidors Exchange.

Presentat en el passat Mobile World Congress de Barcelona, el nou Windows Mobile 6.5 presenta com a novetats principals el suport per a interfícies multitàctils, les possibilitats de sincronització online de My Phone i Windows Marketplace, la botiga online de Microsoft a l’estil iTunes Store.

La sortida al mercat s’ha fet de la mà d’alguns dels principals fabricants de terminals com HTC, LG, Samsung, Toshiba, Sony Ericsson o Asus, que han presentat o presentaran els primers models basats en aquesta plataforma.

Nascut entre crítiques

Mobile Internet Explorer 6En els darrers anys, i amb l’excepció de Windows 7, els nous sistemes operatius de Microsoft (siguin per a l’àmbit mòbil o de sobretaula) han nascut entre crítiques. A despit d’algunes fonamentades tècnicament (com les han tingut les diferents versions de l’iPhone OS, Symbian, Mac OS X o GNU/Linux, per esmentar algunes plataformes), moltes altres són gratuïtes, fonamentades en els prejudicis sobre la qualitat que els productes de Microsoft ofereixen. Deixem les segones per a centrar-nos en les primeres, les que tenen un fonament tècnic plausible.

No poques veus s’han alçat afirmant que els canvis són molt més cosmètics que interns, i que si bé el que es mostra en gran mesura són captures de pantalla de la nova Home Page o del Nou Mobile IE, el rendiment global no ha millorat excessivament, i elements com els menús desplegables no responen d’una forma adequada quan s’intenten emprar amb els dits, quelcom esperable de qualsevol usuari avui en dia.

Entre d’altres handicaps de la nova versió de la plataforma, es critica la lentitud del nou Internet Explorer mòbil en renderitzar pàgines web. Microsoft sembla abocada a continuar mantenint els seus propis motors de renderització si no vol caure enfront de la competència, quan cada dia més veus s’afegeixen a l’opinió de que la companyia de Redmond hauria de prendre un motor de renderització estàndard com WebKit, i centrar-se en donar-li valor afegit.

No tot són males notícies per al Mobile Internet Explorer 6 (equivalent a la versió 7 d’escriptori), ja que s’ha millorat el seu suport per a fulls d’estil CSS i JavaScript (dos elements imprescindibles en la Web 2.0), i el zoom sobre la pàgina.

La nova pàgina Home del Windows Mobile 6.5La sincronització de dades amb el servei online My Phone és l’altra novetat. Semblant en objectiu al Nokia Ovi, permet guardar una còpia de seguretat a Internet de les dades del nostre telèfon mòbil (contactes, missatges, fotos,…). Windows Marketplace és la botiga online d’aplicacions a l’estil de l’App Store, que serà comuna per a tots els terminals que empren Windows Mobile 6.5 com el seu sistema operatiu. Des d’aquest repositori de programes es podran descarregar tant aplicacions lliures i gratuïtes com programari comercial de pagament.

Conclusió: de pas fins aconseguir Windows Mobile 7

La present versió de Windows Mobile sembla un “arreglo” de l’existent per a guanyar temps mentre Microsoft treballa en una futura versió més polida. Alguns canvis cosmètics adapten part del sistema a un paradigma d’ús actual diferent del que existia fa un any, i permeten a la companyia de Redmond aguantar mentre busca un avantatge competitiu que li doni un lloc entre els grans primer, i li permeti avantatjar-los després (quelcom difícil tal i com està evolucionant el mercat).

De moment, el què s’ha vist de nova “carrosseria” per a Windows Mobile 6.5 apunta maneres, però si la companyia de Redmond vol guanyar-se la crítica dels experts i la premsa especialitzada, haurà de treballar molt més el que es troba sota el capó, adaptant la seva plataforma a les interfícies multitàctils de manera que en elles ofereixi un rendiment excel·lent.

A Windows Mobile 7 el veurem en el 2010, i mentre podrem gaudir de la versió 6.5.1 que sembla corregirà els problemes comentats amb els menús en fer-los anar amb els dits, a més d’altres problemes.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)