Arriba Chrome 3, emfatitzant en una velocitat superior a la dels seus predecessors

Compartir

Google ChromePoques novetats per a aquesta nova versió del navegador web de Google fora de l’augment en la velocitat d’accés i càrrega de pàgines i alguns redissenys cosmètics.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Google llança la tercera versió major del seu navegador web Chrome, que un any després de la seva presentació en societat ha aconseguit la quarta posició del rànquing de navegadors seduint a gairebé el 3% dels internautes*, tot i quedar a més d’un punt percentual de distància del tercer classificat, el Safari d’Apple.

El principal punt fort de la nova versió és la seva velocitat, tant en carregar el programa com en el moment de renderitzar les pàgines web. El seu motor de processat de JavaScript (anomenat V8 en referència a un potent motor d’automoció inventat als Estats Units però emprat arreu del món), presentat al món com el més ràpid, augmenta encara més la seva velocitat en aquesta revisió, arribant a oferir un rendiment de fins a un 150% respecte a la primera beta presentada fa un any i d’un 25% respecte a la versió immediatament precedent**.

La resta dels canvis i novetats són bàsicament cosmètics: es renova la pàgina en què es mostren les pestanyes obertes, de manera que és més fàcil personalitzar-la i reorganitzar les miniatures (thubnails) de les pàgines. La barra d’adreces també millora les seves prestacions.

La nova pàgina que mostra les pestanyes obertes
La nova pàgina que mostra les pestanyes obertes

Un altre canvi cosmètic és que el navegador es pot personalitzar mitjançant temes. Google ha anunciat que posarà a disposició dels usuaris una galeria de temes, malgrat que no ha especificat si proporcionarà la informació necessària per tal que els mateixos usuaris creïn els seus propis temes. Tot i això, és previsible que així sigui.

Els temes per a personalitzar el navegador
Els temes per a personalitzar el navegador

Des d’aquesta versió 3, Google Chrome inclou compatibilitat amb diversos tags de l’HTML 5 com el de <VIDEO> o <AUDIO> que en el futur -tan bon punt s’aprovi l’esborrany corresponent un cop aclarits els còdecs que s’empraran per a l’àudio i el vídeo encastats– permetran la reproducció de continguts multimèdia sense necessitar la instal·lació de cap plug-in.

Sense notícies d’altres fronts

El desenvolupament de les versions de Chrome per a GNU/Linux i Mac OS X continua sense gaires novetats. L’abril passat, i en aquest mateix rotatiu, informàvem sobre l’estat d’aquests ports promesos per Google en la presentació del navegador fa un any i que encara no han vist la llum en versions candidates si bé el codi font està disponible, i fins i tot els usuaris d’Ubuntu poden descarregar-lo i compilar-lo per a ser emprat en els seus sistemes, això si, seguint una sèrie de passes que tot i ser simples, estan fora de l’abast de molts usuaris novells.

Aquestes versions, esperades i per les que el seu retard ha suscitat crítiques a la companyia del cercador, haurien de veure la llum, si el desenvolupament segueix el seu curs, cap a la fi del primer terç del 2010, mesos de març o abril. Faltarà veure si inclouen les mateixes funcionalitats que el seu “germà” per a Windows, doncs el desenvolupament d’aquest darrer ha avançat molt en poc temps, incloent-hi funcionalitats com els temes, mentre que el desenvolupament de les versions Mac i Linux sembla anar molt més a poc a poc.

* dades proporcionades per Net Applications

** es pot suposar que aquestes mesures han estat realitzades en condicions ideals, que poden diferir de les experimentades en una navegació normal i, a més, depenen lleugerament de cada pàgina carregada, pel què en alguns casos la diferència podria ser encara més gran i en altres més petita.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)