Arriba el Software Freedom Day, la festa de les tecnologies obertes en el món

Compartir

CibersocietatEl dissabte 19 de setembre es celebra a tot el món el Software Freedom Day, un dia destinat a donar a conèixer els beneficis de les tecnologies obertes. CENATIC ha organitzat un programa d’esdeveniments que desenvoluparà en col·laboració amb els seus Patrons, i que inclou entre d’altres, la seva presència al SIMO Network, a Movimiento Avanza León, en el Congrés Iberoamericà de Coneixement Lliure a Panamà, i a l’acte de celebració del Dia del Programari Lliure a Mèrida.

Agències – CENATIC (Centre Nacional de Referència d’Aplicació de les TIC basades en fonts obertes) desenvoluparà una intensa activitat de difusió i comunicació durant els propers dies coincidint amb el Software Freedom Day el 19 de setembre. Es tracta d’una celebració de caràcter mundial que implica cada any a institucions, empreses i organitzacions ciutadanes que reivindiquen amb tot tipus d’actes aquesta alternativa de programari definida per les llibertats per a usar, estudiar, modificar o distribuir lliurement els programes informàtics, en la defensa dels quals s’han distingit les institucions participants del Patronat de CENATIC.

Software Freedom Day 

El programari de fonts obertes present en esdeveniments nacionals i internacionals

El programa elaborat per a aquesta edició està orientat fonamentalment a mostrar que el programari de fonts obertes ofereix una magnífica oportunitat per a fer negocis i un potent instrument de desenvolupament per a una economia sostenible que, a més, és capaç d’aportar feina de qualitat i permet exportar el coneixement expert amb què compten les empreses espanyoles.

I per a fer-ho possible, CENATIC estarà present en esdeveniments com SIMO Network, la fira de les empreses i els professionals del sector TIC espanyol, entre els dies 22 i 25 de setembre. A més, en les mateixes dates participa en el Primer Congrés Iberoamericà de Coneixement Lliure, que tindrà lloc a Panamà. Aquest esdeveniment ha estat considerat estratègic per a promoure el debat sobre l’ús, desenvolupament, gestió i aplicació del programari de fonts obertes en tot el continent americà, i comptarà amb la presència de destacats membres del govern panameny.

Una altra activitat que podrà ser seguida des de qualsevol lloc del món és la retransmissió per videostreaming des de Granada d’un debat en què intervindran Luis Salvador García, senador i portaveu de la comissió I+D en el senat, Rafael Delgado Rojas, president de la Fundació I+D de Programari Lliure, i José Luis Joyanes Aguilar, professor titular de la Càtedra de Llenguatges i sistemes Informàtics de la Facultat d’Informàtica de la Universitat Pontifícia de Salamanca a Madrid. Aquesta activitat, programada per al proper 18 de setembre, podrà ser seguida a través de la web www.cenatic.es, i es desenvolupa en col·laboració amb l’Associació Comunitat de Xarxes de Telecentres d’Espanya.

Finalment, per al 24 de setembre es prepara la celebració del Dia del Programari Lliure a Extremadura en col·laboració amb la Junta d’Extremadura, el Pla d’Alfabetització Tecnològica i Programari Lliure, i el Consorci IDENTIC. En aquest esdeveniment es debatrà, entre d’altres qüestions, la transcendència que per a l’economia regional es pot derivar de la recent constitució de dos consorcis empresarials l’objectiu dels quals és la comercialització internacional de serveis relacionats amb el programari lliure.

L’avanç del programari de fonts obertes

En els darrers anys s’ha produït un gran avanç en l’ús de programari lliure i de fonts obertes, fent-se més evidents encara els seus avantatges per a ciutadans, empreses i administracions públiques.

El programari de codi obert es desenvolupa ràpidament gràcies a la intensa tasca de la comunitat internacional de desenvolupadors. El resultat són aplicacions plenament accessibles, adaptables, legals, segures i fiables, emprades de forma creixent per la ciutadania de tot el món amb una experiència d’ús tan satisfactòria i eficient que en molts casos ni tan sols són conscients que el que empren és en realitat eines de fonts obertes.

En l’àmbit de les empreses les tecnologies obertes proporcionen eines de programari segures, eficients i adaptables a les seves necessitats, amb major independència del proveïdor i optimitzant al màxim els seus recursos. Per a les empreses TIC, les tecnologies obertes estan generant una renovació en els models de negoci, apostant per nous mercats, i augmentant-ne la seva rendibilitat.

Per a l’Administració Pública, el codi obert permet rendibilitzar les seves inversions, compartint amb altres institucions les eines i el coneixement generat, reduint les despeses d’implantació per l’estalvi de llicències de programari, i millorant la seva capacitat d’accés i control sobre la tecnologia que estan emprant.

Impuls al programari de fonts obertes

CENATIC és el projecte estratègic del Govern d’Espanya per a fomentar i difondre l’ús de les TIC de fonts obertes en tots els àmbits de la societat. En l’actualitat, formen part del Patronat de CENATIC, a més del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, a través de Red.es, la Junta d’Extremadura, la Junta d’Andalusia, el Principat d’Astúries, El Govern d’Aragó, El Govern de Cantàbria, la Generalitat de Catalunya i el Govern dels Illes Balears, així com les empreses Atos Origin, Sun Microsystems, Bull, Telefónica i Gpex.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)