Arriba Fedora 11

Compartir

GNU/LinuxLa interfície gràfica Sugar desenvolupada per al projecte OLPC, una de les principals novetats a nivell d’usuari.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La versió lliure de Red Hat arriba a la seva onzena edició amb una salut envejable i havent recuperat en els darrers anys bona part del prestigi que en un moment donat la triomfant Ubuntu va arrabassar a totes les altres distribucions Linux de primera línia. Un excel·lent reconeixement de maquinari i una robustesa i seguretat molt aconseguides juntament amb els darrers entorns gràfics d’escriptori i les eines necessàries per a una usabilitat a l’abast dels usuaris inexperts, li han fet conquerir els desktops de molts novells en la plataforma del pingüí.

Potser no sigui una novetat transcendental en el desenvolupament d’esta distribució, però sense cap mena de dubte una de les coses que més ha cridat l’atenció ha estat la inclusió dins de Fedora 11 de l’escriptori Sugar, un desenvolupament molt simplista de la metàfora d’escriptori emprada en el món de la informàtica i que fou inicialment creat per al projecte OLPC. I és que no en va l’XO-1, primera màquina llançada per aquest projecte (i tal i com van les coses, segurament serà també la darrera…) funciona governada per una distribució derivada de Fedora i amb l’anteriorment esmentat escriptori Sugar. A més de Sugar, també s’inclouen les darreres versions dels principals escriptoris per a la plataforma Linux: KDE 4.2.2, Gnome 2.26 i Xfce 4.6 .

La interficie Sugar

Pel què fa al sistema de fitxers emprat per defecte, Fedora 11 realitza un salt que moltes distros estan duent a terme més a poc a poc, i que no és altre que convertir l’Ext4 en el sistema per defecte a l’hora d’instal·lar el sistema. Altres distros com Ubuntu encara empren l’Ext3 com a format per defecte, oferint l’Ext4 com a opcional. Fins i tot les primeres especificacions d’Ubuntu 9.10 encara ho tracten d’aquesta manera.

En l’apartat de virtualització, tot un “must” per a qualsevol sistema operatiu modern, es fusionen el sistema KVM i la interfície QEMU, així com es simplifica la creació de les màquines virtuals per mitjà de l’ús d’un nou assistent. També es millora la seguretat amb el suport per a SELinux en els sistemes guest.

L'escriptori Gnome de Fedora 11

L’arrancada del sistema és un altre dels punts en què s’ha incidit. Per començar, s’ha reduït el temps d’espera des del moment en què l’ordinador acaba l’examen del maquinari fins que ens mostra la pantalla de login, i s’ha dotat a aquesta arrancada d’un espectacular mode gràfic la idea del qual és oferir una experiència en l’arrancada semblant a la que proporcionen altres plataformes com Windows o Mac OS X.

Cada cop un nombre més gran de portàtils inclouen lectors d’empremtes dactilars, que ara es poden utilitzar més còmodament gràcies a Fedora 11, que inclou els elements necessaris per a instal·lar i utilitzar aquests perifèrics d’una forma molt simple, dirigida a l’usuari final. Així, i amb tan sols gravar les nostres empremtes, ja podrem identificar-nos en el nostre ordinador.

Altres novetats de Fedora 11 són:

  • PackageKit va un pas més enllà en la instal·lació automàtica dels elements que, no estant instal·lats en el sistema, es requerixen per a quelcom, i a partir d’ara és capaç d’instal·lar fonts (tipus de lletra) que es necessiten per a visualitzar adequadament un document

  • Inclou el sistema de compilació creuada (cross-compiling) per a Windows, MinGW

  • Fedora Community, un projecte que aporta una interfície semblant a un portal web per a l’ús d’aquelles persones que contribuïxen al desenvolupament de la distribució

  • GCC 4.4

  • Python 2.6

  • NetBeans 6.5

La descàrrega d’aquesta nova versió de Fedora ja pot ser realitzada de forma lliure i gratuïta des del lloc web del projecte, estant disponible per a les arquitectures x86, x86_64 i PowerPC. La propera versió d’aquesta distro, Fedora 12, està planificada per a finals d’any, seguint el ritme d’un nou llançament cada sis mesos.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)