Arriba Fedora 9

Compartir

El nou entorn KDE 4 i Firefox 3 beta 5, principals estrelles d’una distribució d’acabats impecables i que sense cap mena de dubte seduirà tant a linuxers empedreïts com a principiants en el sistema operatiu del pingüí.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Nova versió (i ja en van nou) del projecte encetat per Red Hat per a crear i mantenir una distribució GNU/Linux enfocada principalment als escriptoris (encara que pot ser emprada com a servidor), ja que la companyia del barret vermell va abandonar fa temps les versions desktop de la seva distro per centrar-se exclusivament en els servidors corporatius, l’àrea de negoci que li dóna beneficis.

KDE 4.0.3

La primera novetat interessant d’aquesta novena versió de Fedora és la darrera revisió de l’entorn gràfic que està recollint bones crítiques i que intenta recuperar quota de mercat que li ha anat robant Gnome aquests darrers anys. S’ha cuidat especialment la seva integració amb Fedora a través de la tasca duta a terme pel KDE Special Interest Group. Les actualitzacions d’aquest entorn que vagin essent alliberades pel projecte KDE seran posades a disposició dels usuaris a través dels repositoris, de manera que quan surti la versió 4.1 de KDE al juliol, estarà disponible per a l’actualització de Fedora.

PackageKit

Aquesta eina consisteix en un nou gestor de paquets que unifica sota una sola interfície gràfica les eines de gestió de paquets de diverses distribucions, amb el que enlloc de ser un desenvolupament exclusiu per a Fedora es converteix en un programari multi-distribució (cros-distribution en anglès) que treballa seguint els estàndards d’interoperabilitat marcats pel grup Freedesktop.org .

Per treballar empra el nou sistema de permisos PolicyKit, inclòs també en altres distribucions com la recentment alliberada Ubuntu 8.04 i que permet un control més granular de les operacions dutes a terme per les aplicacions d’usuari en el sistema.

Firefox 3 beta 5

Tot i ser encara una versió de test, està sent inclosa en diverses distribucions GNU/Linux, encara que és difícil saber si aquesta pràctica s’està duent a terme per tenir "l’últim crit" i no quedar-se enrere respecte a altres distros competència directa, o bé per l’estabilitat i funcionalitats del programa (que també). Ubuntu 8.04 fou la primera entre les principals distribucions en incloure’l, i ara Fedora li segueix les passes.

Connectat a més d’una xarxa simultàniament

El nou NetworkManager permet una funcionalitat com la de tenir activats simultàniament diversos dispositius de xarxa. Això pot ser útil en algun cas com per exemple als usuaris de portàtils que vulguin estar connectats a una xarxa a través de cable i a una altra a través de la tarja sense fils, o als posseïdors de petits servidors intermedis que disposin de dues targes de xarxa.

També s’ha afegit suport per a dispositius de connexió a xarxes GSM/CDMA a través de PPP emprant dispositius com ara mòdems USB.

OpenJDK 6

La versió lliure de l’entorn d’execució i creació d’aplicacions Java de Sun Microsystems, un producte més dels alliberaments de codi de la companyia nord-americana i que han donat origen a altres projectes com OpenSolaris i OpenOffice. Amb la llicència lliure ara és possible incloure aquest kit en les diverses distribucions GNU/Linux del mercat.

Nou tema d’escriptori

Com era d’esperar, l’estètica de l’escriptori també ha patit canvis, incloent un fons de pantalla a l’estil Mac OS X i alguns canvis menors que, mantenint les línies generals de la versió 8, actualitzen el "look&feel" de Fedora 9.

Altres novetats destacables són:

– Millores en el programari d’instal·lació Anaconda com la possibilitat de redimensionar particions ext2, ext3 i NTFS o suport per a crear sistemes de fitxers encriptats
– Gnome 2.22, que inclou el sistema de fitxers virtual GVFS en substitució del GnomeVFS i el nou applet de rellotge mundial
– SELinux, el programari de seguretat, pot aïllar l’execució dels plug-ins del navegador per a què la navegació per Internet sigui més segura i un problema no pugui afectar a la resta del sistema
– Millores en la gestió de les connexions Bluetooth
– Inclosa eina per a la creació de versions Live executables des de claus USB, una feina que a més pot ser realitzada des de Windows
– La distro empra el daemon d’arrencada Upstart enlloc de l’Init System V
– Suport experimental per al sistema de fitxers ext4

Més informació:

Documents de Fedora 9 en els que s’hi expliquen les principals novetats que presenta

Guia d’instal·lació