Arriba Gnome 2.26

Compartir

GNU/LinuxPetites millores en diversos aspectes marquen aquesta nova revisió de l’entorn d’escriptori líder en el món del programari lliure i els sistemes Unix, com ara un potenciat programari de gravació de discos, o un Evolution que facilita encara més la migració des del Windows.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – El nou Gnome 2.26 està basat en les llibreries GTK+ 2.16, la darrera versió de la sèrie 2 abans de passar a la 3.0, i inclou petites novetats en diversos aspectes respecte a la versió immediatament precedent.

Renovat sistema per a la gravació de discos

El programari emprat per a la gravació de mitjans òptics (CD’s i DVD’s), i que rep el nom de Brasero (en òbvia referència a “torrar” o “cremar” els discos, que és com es coneix en argot aquesta activitat) és objecte d’una àmplia renovació l’objectiu de la qual és acostar-lo a l’alçada de les completes aplicacions existents en l’entorn Windows com poden ser el popular Nero o el seu competidor més directe, Roxio Easy CD Creator.

Fins i tot en el mateix ecosistema d’aplicacions Linux tenim un bon exemple d’aquesta mena d’aplicacions en K3B, basat en les llibreries QT que equipen l’entorn d’escriptori KDE, principal competidor de Gnome.

Entre les noves funcions incloses hi trobem la possibilitat de crear nous projectes d’àudio amb visualització prèvia de les pistes, normalització del volum (equilibrar el volum de totes les peces per tal que sonin al mateix un cop gravat el disc i no ens vegem obligats a regular manualment el volum del reproductor per evitar les pujades o baixades pròpies de cada pista), compatibilitat multisessió (gravar un CD o DVD en diverses sessions de treball), i fins i tot se li afegeix un editor de caràtules.

Totes les antigues funcionalitats d’aquest programari es troben encara disponibles per a aquells que prefereixin la manera vella de fer les coses.

El nou Brasero 

Evolution facilita la migració des del Windows

El client de correu electrònic i gestor personal de Gnome, equiparable en funcionalitats a l’Outlook de Microsoft i que va néixer precisament com a resposta a aquest programari per atraure als seus usuaris a la plataforma GNU/Linux, permet ara importar fitxers de carpetes personals -els famosos .PST- emprats per l’Outlook. Mitjançant aquesta funció podem importar missatges de correu electrònic, contactes, cites del calendari, tasques, i entrades del diari.

Microsoft ha canviat diverses vegades el format de fitxer per a Outlook, pel què no seria d’estranyar que amb la propera versió de l’Outlook en la què s’hi inclogués un d’aquests canvis, la present versió d’Evolution es quedés desfasada fins que acabi amb èxit un nou procés d’enginyeria inversa. De fet, aquesta és una de les tàctiques per les quals Microsoft es continua mantenint per damunt del programari lliure en nombre d’usuaris: un cop dependents del seu programari, cada X temps canvia la forma en què aquest emmagatzema els fitxers, forçant els seus rivals a començar novament de zero i frenant les migracions.

La segona novetat d’Evolution és la compatibilitat amb el protocol MAPI emprat en servidors Exchange, dels quals amb anterioritat només en suportava el SOAP. Això facilita l’ús de Gnome i, per tant, de sistemes operatius com GNU/Linux, OpenSolaris o les diferents branques de BSD (en general qualsevol al què hagi estat portat aquest entorn d’escriptori i amb ell Evolution) com a clients en organitzacions que empren servidors Exchange. Aquest, gràcies a la seva popularitat, és un dels cavalls de batalla de Microsoft en la conquesta i retenció del sector corporatiu.

PulseAudio, la nova arquitectura de so

El nou Gnome adopta l’arquitectura PulseAudio per controlar el so. Aquesta permet, per exemple, controlar individualment el volum per a cada aplicació. També facilita el reconeixement i configuració de nombrosos perifèrics d’àudio, com les poc habituals targes de so USB (emprades normalment en entorns individuals).

En conseqüència, el control de so i el mesclador del sistema evolucionen per a adaptar-se a aquesta nova arquitectura, malgrat que es manté GStreamer, l’antic mesclador, per a aquells usuaris que prefereixin utilitzar-lo.

El nou control de so 

El reproductor multimèdia, connectat amb els moderns home theatre

Davant la proliferació d’aparells multimèdia que permeten compartir els seus continguts, com ara discos durs multimèdia o aplicacions informàtiques de “home theater”, s’inclou en Gnome 2.26 el client Coherence, que permet connectar-se i navegar a través d’aquests dispositius mitjançant els estàndards UPnP (Universal Plug&Play) i DLNA (Digital Living Network Alliance).

Els continguts poden carregar-se directament en el reproductor multimèdia de l’entorn que, a partir d’ara, a més pot buscar i descarregar subtítols de continguts de vídeo des d’Internet.

Altres novetats

  • Si tenim algun problema per obrir un tipus de fitxer desconegut, mitjançant un connector del gestor de fitxers podrem descarregar la compatibilitat amb ell.

  • En els ordinadors que inclouen maquinari per a l’autenticació mitjançant reconeixement dactilar, aquest pot ser emprat des del Gnome.

  • Es facilita la compartició d’arxius mitjançant WebDAV, protocol HTTP i Bluetooth, que ara es pot fer des del mateix gestor de fitxers.

  • Millora l’eina de configuració de múltiples sortides de vídeo (com dos monitors o un monitor i un projector). Les darreres versions de Gnome han inclòs millores successives en aquest aspecte.

  • Quan configurem una tarja de vídeo a resolució diferent de la què teníem, se’ns presentarà un quadre de diàleg per tal d’acceptar la nova configuració. D’aquesta manera, si hi ha algun problema que ens impedeix veure la imatge, en no acceptar la modificació de la configuració en el temps preestablert, el sistema ens tornarà a la configuració anterior.

  • Empathy, el client de VoIP, permet a partir d’ara la transferència de fitxers, compatibilitat amb sales de xat, i l’ús de temes de so.

  • Epiphany, el navegador web incorporat a l’entorn, inclou una barra d’adreces amb funcions semblants a les que ofereix la barra d’adreces del Firefox 3.

  • Afegits nous efectes visuals.

  • Millorat el lector de pantalla Orca per a usuaris amb discapacitats visuals.

  • Diverses millores per a desenvolupadors

Aquelles persones interessades en provar la nova versió de l’entorn, poden descarregar diverses imatges de Gnome 2.26 basades en GNU/Linux per als principals programes de virtualització com VMware, QEMU i Parallels, així com un DVD instal·lable.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina