Arriba la Ubuntu més polifacètica dels darrers anys

Compartir

UbuntuL’edició per a netbooks arriba a la seva maduresa presentant la nova interfície gràfica especialment adaptada per a aquestes màquines i per al seu ús amb tablets.

Redacció – Ahir diumenge veia la llum la nova versió 10.10 de les tres edicions d’Ubuntu: la d’escriptori per a ordinadors sobretaula i portàtils (Desktop), per a netbooks, i per a servidors. Aquestes són les seves novetats.

Més rapidesa

Sigui quina sigui l’edició emprada, aquesta arranca i estabilitza l’escriptori més ràpidament, de manera que (i segons podem llegir en el lloc web del sistema), obrir un navegador web després de l’arrancada és qüestió de segons.

Unity

La nova interfície gràfica per a netbooks i tablets basada en la tecnologia de GNOME s’estrena oficialment amb aquesta nova versió d’Ubuntu. El seu look&feel (aspecte i usabilitat) es basa en una àrea de treball que cobreix la major part de la pantalla, mentre que a l’esquerra disposem d’una filera vertical d’icones que ens permeten l’accés a les aplicacions i la configuració del sistema.

És, en general, una interfície molt més senzilla i intuïtiva que els habituals escriptoris GNOME i KDE dels Linux d’escriptori. Apuntar que KDE té una versió oficial per a netbooks del seu entorn, quelcom del que manca GNOME.

Forta aposta pels serveis cloud

Segons anuncia Canonical a la nota de premsa en la què comunica la publicació d’Ubuntu 10.10, l’apartat de serveis cloud proporcionats per la mateixa empresa o per terceres parts mitjançant un acord, augmenten en aquesta edició. Canonical aposta, d’aquesta manera, decididament per la filosofia del cloud computing i per integrar el màxim de serveis possibles en el seu sistema operatiu.

Com a mostra d’aquesta confiança, està disponible la versió beta del client per als serveis Ubuntu One en Windows.

Programes de pagament

L’Ubuntu Software Centre inclou a partir d’aquesta edició de la distribució un nodrit nombre d’aplicacions sota llicència comercial (de pagament). Això és una cosa que, de ben segur, no agradarà als defensors a ultrança del programari lliure, i que en molts casos ja han criticat amb anterioritat a Ubuntu per altres aspectes.

Altres novetats

  • El browser Chromium (versió totalment lliure de Google Chrome) està inclòs en el repositori d’aplicacions, malgrat que Firefox continua sent el navegador per defecte en el sistema

  • Ubuntu One Music Store, botiga virtual de música amb suport per a descàrrega i streaming que ens permet disposar de les nostres cançons preferides en el nostre iPhone o terminal basat en Android

  • Nou programa de gestió de fotografies, Shotwell, que permet pujar les nostres imatges còmodament a les principals xarxes socials. Per a l’edició de vídeo s’inclou el programari Pitivi

  • Accés a Facebook i Twitter inclosos en el Me Menu, que ha estat redissenyat

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina