Arriba OpenOffice.org 3.1 per batre rècords

Compartir

Canvis puntuals en els diversos components del paquet ofimàtic que refinen la qualitat del que es constitueix cada dia més com el principal contendent de l’Office de Microsoft.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La nova revisió del reeixit paquet ofimàtic OpenOffice, i que porta per numeral el 3.1, arriba per donar encara més guerra a l’Office de Microsoft, que amb la versió 2007 ha recollit tant bones com males crítiques. La veritat és que si GNU/Linux de moment perd la batalla dels escriptoris, OpenOffice està fent un molt digne paper gràcies en bona mesura a què ve preinstal·lat en ordinadors que es venen en grans superfícies juntament amb Microsoft Windows.

Entre les novetats que aporta la versió 3.1 d’aquest programari són destacables:

  • Millora de la presentació gràfica en general gràcies a l’ús de tècniques anti-aliasing.

  • Seguint amb les millores en l’apartat gràfic, a partir d’ara quan arrosseguem un objecte en un document per a ressituar-lo, en comptes de veure només unes línies que ens indiquen la posició a ocupar d’aquest objecte, veurem una ombra del mateix, de manera que podrem apreciar com quedarà la composició un cop finalitzada l’acció de moviment.

  • S’implementa un mecanisme propi de l’aplicació per a bloquejar fitxers. Ja que OpenOffice és una aplicació multiplataforma, no pot confiar en què sigui el sistema operatiu el qui gestioni correctament els bloquejos (locks) sobre un arxiu en ús, ja que és possible que en un entorn heterogeni amb unes quantes plataformes diferents, aquestes no sàpiguen gestionar correctament els bloquejos creats per altres sistemes operatius. El treball en grup és, doncs, més segur.

  • En els comentaris s’hi introdueixen els mecanismes adequats per a què els diferents editors d’un mateix document puguin mantenir una conversa; es podran afegir comentaris a aquells realitzats prèviament, i per distingir els uns dels altres s’utilitzaran codis de colors.

  • En els llibres de treball de Calc es poden reanomenar fulls de càlcul amb simplement fer doble clic sobre la pestanya amb el seu nom.

  • També en Calc s’hi afegeix la mateixa barra de zoom que podem trobar a la banda inferior dreta de la finestra de Writer.

  • En el programa de base de dades, OpenOffice.org Base, es potencia l’apartat de macros i scripts fins a facilitar la completa realització d’aplicacions emprant aquests elements. Això permet acostar un pas més a Base al nivell que ofereix Microsoft Access, un dels gestors de bases de dades preferits per al desenvolupament d’aplicacions d’escriptori simples.

La nova revisió de l’OpenOffice ja es troba disponible en diversos idiomes a través del lloc web del projecte. Per a aquelles llengües en què no es trobi disponible (el català entre elles, per al qual tenim la versió 3.0), és de preveure que en els propers dies es posi a disposició dels usuaris.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)