Arriba una Fedora 14 amb subtils però interessants canvis

Compartir

FedoraPoques grans novetats encara que si una sèrie d’interessants afegits per a administradors de sistemes i professionals de la informàtica en general, marquen aquesta nova release d’una de les distros punteres.

Redacció – Fidel a la seva cita semestral (com tantes altres distribucions GNU/Linux que s’actualitzen cada mig any), el projecte Fedora ha presentat en societat la catorzena versió de la seva distro.

Aquesta nova versió porta, com ja és habitual, un bon nombre de novetats majors i menors. D’entre totes, destaquem les següents:

  • preview de GNOME Shell actualitzada. Aquest component consisteix en la següent evolució de l’escriptori de GNOME;

  • inclusió de part del programari desenvolupat pel projecte MeeGo, la qual cosa permet gaudir de la seva interfície d’usuari i manera de treballar en màquines com els netbooks, per a les quals ha estat concebuda tal interfície;

  • per als administradors de sistemes, tenim més i millors eines de control i gestió remota del sistema amb suport per a IPMI (Intelligent Platform Management Interface). També es millora la seguretat del sistema i s’hi afegeix suport per a un nombre més gran de llenguatges de programació out-of-the-box (Python 2.7, Erlang R14, la implementació de Perl 6 de Rakudo Star, i el llenguatge D amb el qual es busca anar un pas més enllà de C i C++ combinant elements d’aquests amb altres de Ruby i Python);

  • disponible per als usuaris d’Amazon Elastic Computing Cloud.

Més importància per a les Spins

En aquesta edició arriba a la seva majoria d’edat la filosofia de les spins, versions de la distribució amb un subconjunt del programari d’aquesta i l’objectiu de les quals és més concret. De fet, a l’àrea de descàrrega ja no ens topem directament amb les imatges de DVD més completes del sistema, si no amb imatges ISO de CD “retallades” que només inclouen un dels tres grans entorns d’escriptori disponibles per a GNU/Linux: GNOME, KDE i Xfce. Cadascuna d’aquestes tres versions és, de fet, una spin del sistema.

A més d’aquestes spins principals, tenim a la nostra disposició un directori de spins que, de moment, presenta un conjunt limitat de versions, però que s’espera vagi creixent amb el temps. Entre les ja disponibles hi trobem Design, dedicada a les aplicacions de creativitat i disseny, Games, per als jugadors més recalcitrants, i Security amb utilitats d’anàlisi en el camp de la seguretat informàtica.

La filosofia de creació de gran nombre de spins dedicades és la que vol impulsar el projecte Fedora. Els desenvolupadors treballaran en una base comuna de la qual se n’agafaran trossos per tal de crear aquests sistemes a mida que puguin cobrir necessitats puntuals.

Òbviament, i regirant una mica, es pot arribar a la descàrrega dels DVD’s complets per a arquitectures de 32 i 64 bits i que contenen tot el programari suportat per Fedora. Sense cap mena de dubte, la millor opció per a aquells usuaris que vulguin un sistema operatiu multipropòsit (vàlid per a qualsevol tasca) és descarregar i instal·lar aquestes imatges, que a més li donaran un conjunt de programari d’allò més complet sense necessitar estar connectat a Internet per a descarregar una part en el moment de la instal·lació.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina