Arriba una Ubuntu polifacètica però encara no del tot a punt per a terminals mòbils

Compartir

A més de les habituals versions per a escriptori (amb tots els seus corresponents ‘sabors’) i servidor, Canonical també anuncia la nova Ubuntu per dispositius mòbils (smartphones i tablets), i malgrat que no ho adverteix d’entrada, aquesta encara no es troba en un estat apte per a qualsevol perfil d’usuari.

Escriptori d'Ubuntu 13.10 Saucy Salamander en màquines desktop

Escriptori d’Ubuntu 13.10 Saucy Salamander en màquines desktop

Amb l’arribada de l’octubre arriba també una nova versió d’Ubuntu, la 13.10 Saucy Salamander (salamadra descarada, en una traducció literal), en les habituals versions per a escriptori, servidor, cloud (que no deixa de ser una versió servidora que munta una pila OpenStack), i per a telèfons mòbils.

En la versió d’escriptori finalment s’ha mantingut Firefox com a navegador web per defecte, malgrat els plans inicials existents de substituir-lo per Chromium (la versió lliure del Chrome de Google), per problemes de calendari d’aquest darrer projecte per incloure’l a temps en la distribució GNU/Linux, segons Canonical.

Aquesta mateixa versió d’escriptori pren elements de la versió mòbil per optimitzar el seu rendiment i unificar escriptoris, de manera que en un futur a curt/mitjà termini, amb una sola Ubuntu n’hi hagi prou per a instal·lar-la en un ordinador desktop o en un smartphone.

Però, si bé per a Canonical aquesta és la primera release oficial d’Ubuntu en l’àmbit mòbil, al seu lloc web adverteix que per a smartphones i tablets encara està recomanada per a desenvolupadors i partners de la indústria i, a la pàgina en la qual en detalla la instal·lació (que es pot dur a terme per a dispositius Galaxy Nexus i Nexus 4), indica que les funcionalitats que tindrem després de la instal·lació seran, entre d’altres, la recepció de trucades i missatges SMS, i la connexió a Internet a través de Wi-Fi , però no indica res d’accés per dades GPRS/3G/4G, cosa que ens indica que no tenen informació sobre el maquinari d’aquests dispositius.

Podem considerar amb això que Ubuntu per a mòbils està realment acabada? Si i no. Que a Canonical no hagin pogut realitzar una implantació al 100% sobre aquest dispositiu per no disposar d’informació tècnica és una cosa, molt diferent a què Ubuntu no ho pugui arribar a fer. El que cal és, sens dubte, que un fabricant s’atreveixi a donar el pas per portar aquesta plataforma de programari a un dels seus terminals, cosa que de moment sembla bastant difícil. Més que res perquè ara per ara no és una opció per a l’usuari final.

Tornant a l’apartat del desktop, a més del ja habitual entorn Unity, Ubuntu 13.10 estrena el servidor gràfic MIR que substitueix al tradicional X Window System.

Pel que fa a la versió Cloud de la distribució, aquesta permet aixecar en poc temps un núvol privat gràcies a OpenStack, una solució estandarditzada gestionada per una fundació entre els membres de la qual s’hi compten la mateixa Canonical a més d’HP, Dell, Intel, NEC, Red Hat o SuSE entre altres empreses.

En aquesta nova edició, Ubuntu Cloud s’ha optimitzat per funcionar en clústers petits, és de suposar que per erigir-se en la solució ideal per a les petites i mitjanes empreses que vulguin muntar els seus propis núvols privats amb els servidors en les seves pròpies oficines sense haver de recórrer a un proveïdor de serveis extern. Només cinc servidors calen per posar en funcionament un núvol configurat amb OpenStack.

No s’acaben aquí les novetats per al núvol, ja que la nova versió facilita la integració amb VMware vSphere i la seva gestió.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: