Arriba Windows 7: què ens ofereix?

Compartir

WindowsEl nou sistema operatiu de Microsoft corregeix les errades de Windows Vista, inclou una restaurada interfície gràfica i està optimitzat per a netbooks.

 

Especial Windows 7

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Avui es llança mundialment el nou Windows de Microsoft, el nom comercial del qual és 7. Successor de Vista, corregeix els principals problemes dels què ha patit aquest darrer i que han provocat el seu rebuig entre el públic final i la majoria dels professionals de la informàtica.

Una interfície gràfica renovada i molt potent

Alguns afirmen que Windows 7 es troba a anys llum per davant dels seus competidors pel que fa a usabilitat en la seva interfície d’usuari. Altres difereixen inclinant la balança a favor del Mac OS X. L’elecció d’un o altre entorn gràfic es deu molt més a preferències personals i costums de qui tria que no pas a criteris objectius, però la veritat és que la interfície del nou Windows ha millorat molt respecte a Vista.

L'escriptori del nou Windows 7
L’escriptori del nou Windows 7

L’element més vistós és la nova barra de tasques, que continua amb el format tradicional del botó de menú a la banda esquerra, però les icones d’aplicació que hi ha, ara funcionen d’una forma molt diferent i molt més còmoda per a l’usuari. En primer lloc, la barra d’accessos ràpids desapareix, i aquests elements queden com a part de la mateixa barra de tasques.

La nova barre de tasques
La nova barre de tasques

Les diferents finestres obertes d’una mateixa aplicació (per exemple, amb documents diferents) “s’agrupen” sobre una única icona de la barra de tasques. En moure’ns sobre aquesta icona, podem veure com es despleguen a la franja superior de la barra de tasques, petites miniatures amb el contingut de cadascuna de les finestres obertes de la mateixa aplicació. Aquesta funcionalitat sembla clarament inspirada en el Dock del Mac OS X i passada pel colador de Microsoft.

Quelcom que els usuaris veuran també molt còmode és que, a partir d’ara, podran reordenar les icones a la barra de tasques. I els gàdgets d’escriptori, anteriorment limitats a la barra lateral, ara “s’alliberen” per tal de poder ser situats a qualsevol lloc de l’escriptori.

Les renovacions més profundes que es van fer en la interfície de Windows Vista com va ser el cas del Tauler de Control, s’han quedat en el 7 a despit de les crítiques.

Objectiu netbooks

Les màquines més petites i senzilles del mercat no s’acaben d’entendre amb Windows Vista, un sistema que exigeix massa recursos per a funcionar folgadament amb la seva configuració bàsica, recursos que no poden proporcionar aquests ordinadors pensats per a una alta portabilitat però no per oferir potència als seus posseïdors.

Vista només ha estat emprat per a aquest segment d’ordinadors en comptagotes, per a equipar algunes de les màquines de gamma alta dels més famosos fabricants com HP o Sony, i aquest ús ha estat degut al fet que les llicències d’XP per a netbooks (venudes després que aquesta versió de Windows fos retirada del mercat) vénen amb limitacions de la quantitat de memòria instal·lada, potència del processador i capacitat del disc dur.

Microsoft no va confiar en un principi en el futur d’aquest sector. Fou quan va veure que el públic començava a interessar-s’hi, que li va veure les orelles al llop intuint que Linux podia aprofitar per clavar mossegada amb força a un mercat emergent, significant això que en el futur podia conquerir els ordinadors principals dels usuaris de netbooks.

És per això que 7 ofereix un excel·lent rendiment en netbooks amb un maquinari més aviat escàs, buscant expulsar definitivament el Linux d’aquest escenari i reduir-lo a una quota semblant a la que té en el mercat “mainstream”: prop de l’1%.

L’última moda és el multitàctil

Microsoft fa una forta aposta per les interfícies multitàctils i el renaixement del format Tablet PC amb aquest Windows. Si bé en les anteriors versions del sistema operatiu (XP i Vista), l’apartat tàctil anava destinat a màquines que empraven punter electromagnètic, l’explosió en la demanda de dispositius que es puguin emprar amb els dits gràcies a la sortida al mercat de l’iPhone, ha dut a Microsoft a polir aquest aspecte en el seu nou sistema operatiu.

Un exemple d'ús de la interfície multitàctil per a manipular imatges
Un exemple d’ús de la interfície multitàctil per a manipular imatges

Windows 7 és realment multitàctil, el què significa que pot reconèixer i respondre a múltiples punts de pressió a la pantalla. Un sistema tàctil, en contraposició, només pot reconèixer i respondre a un punt pressionat al mateix temps a la pantalla, i l’acció sobre més punts provoca que el sistema només respongui a un o vagi alternant entre els diferents punts, provocant amb això resultats aleatoris en el seu funcionament.

Gràcies a aquestes capacitats multitàctils natives del mateix sistema i que per tant podran aprofitar les futures aplicacions, podrem fer coses tan simples però espectaculars com rotar les nostres fotografies o ampliar-les amb tan sols el moviment de les nostres mans. És una sensació que els usuaris de telèfons mòbils amb Android o de l’abans esmentat iPhone ja coneixen prou bé.

Cerca integrada

Al Vista va passar gairebé inadvertida, però amb la seva millora en Windows 7, la cerca integrada (i més amb la novetat de la tecnologia emprada a Bing) passarà a ser una de les estrelles del nou sistema més ben conegudes entre el públic.

El nou motor de cerques permet definir l’àmbit de la nostra cerca, ja sigui a la màquina local, la nostra intranet corporativa, Internet o un conjunt de diversos d’aquests dominis. És el que a Microsoft coneixen com a “Cerca Federada”.

La potència d’aquest nou sistema també es veu en començar a obtenir resultats a mesura que introduïm les paraules clau per a la nostra cerca, una funcionalitat que l’Spotlight de Mac OS X incorpora des de ja fa temps. La presentació en mode preview dels documents que troba el sistema com a resultat d’una cerca també és una altra de les novetats incloses en aquest aspecte.

I molt més

Òbviament, hem donat una sèrie d’apunts amb poques paraules sobre les novetats que aporta Windows 7, ja que és gairebé im
possible desglossar un llistat complet d’aquestes, quelcom que a més és superflu per a la majoria dels nostres lectors.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)