Assange és extraditable

Compartir
Julian Assange, imatge gentilesa d'Espen Moe a Flickr sota llicència Creative Commons

Julian Assange, imatge gentilesa d'Espen Moe a Flickr sota llicència Creative Commons

El tribunal suprem de Londres rebutja l’apel·lació dels advocats del fundador de Wikileaks.

El polèmic fundador del lloc web que ha commocionat el món al llarg dels darrers anys amb la revelació de diversos secrets governamentals i de poderoses indústries com la bancària, podrà ser extradit des d’Anglaterra a Suècia, des d’on se’l reclama per a què faci front a una acusació d’assetjament sexual.

Manifestació a favor d'Assange a Sidney, Austràlia, 2010. Imatge cortesia de Wikipedia sota llicència Creative Commons

Manifestació a favor d'Assange a Sidney, Austràlia, 2010. Imatge cortesia de Wikipedia sota llicència Creative Commons

Assange sempre ha dit que la petició d’extradició és només una argúcia legal per a tancar-li la boca a ell i al lloc web que dirigeix, així com obrir la possibilitat d’una futura extradició als Estats Units, país en el qual se’l podria jutjar per donar a conèixer secrets d’estat. Una altra possibilitat que s’obre és que, per a aquesta extradició, s’empri un país intermedi al qual pugui ser extradit des de Suècia i, d’allà, als EUA.

Fins ara, Assange es troba vivint en el domicili d’un amic al Regne Unit sota arrest domiciliari.

Julian Assange ha destacat tota la seva vida com a activista, una vocació que ha desenvolupat a la banda més tècnica com a hacker (havent protagonitzat sonats casos de penetració en sistemes informàtics militars) i més endavant com a periodista i fundador de WikiLeaks, un lloc pioner en revelar secrets i que ha provocat un gran impacte a nivell global. Compta amb una legió d’admiradors, especialment entre els cercles hacktivistes, mentre que els seus detractors més aferrissats es troben entre els poders fàctics de la gran indústria i la política, especialment en l’administració nord-americana. Des de cercles polítics nord-americans s’ha arribat a demanar, fins i tot, que l’assassinessin.

Tampoc s’ha vist lliure de crítiques per part d’antics col·laboradors a WikiLeaks, que subratllen el seu caràcter egòlatra i la particular manera de fer les coses que té. També la seva administració de la publicació en línia s’ha vist en dubte per pràctiques comptables opaques, que anirien en contra de la filosofia d’eliminar secrets de la mateixa publicació.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: