Asus presenta interf

Compartir

VirtualReal és una interfície minimalista que es controla a través de moviments de l’usuari captats amb la webcam de l’ordinador. La companyia taiwanesa també ha presentat nous models de la seva reeixida línia Eee.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La fira tecnològica Computex 2008 celebrada recentment a la capital de l’illa-estat de Taiwan, Taipei, ha deixat com a principal nota destacable les presentacions de nous productes d’Asus, una de les companyies de dimensió global que en aquest esdeveniment jugava a casa.

Nous Eee PC

El primer PC ultraportable d’Asus que va rebre el nom d’Eee va donar pas a una nova línia de productes que encara ens estan començant a arribar però que prometen un futur en el qual les tecnologies informàtiques seran molt més assequibles a totes les butxaques i ens acompanyaran allà on anem.

 

Els nous Eee PC

Abans de l’Eee PC, l’únic projecte de màquina ultraportable que tenia disponibilitat en els principals mercats era l’XO de l’OLPC, i per això podem considerar que l’ordinador d’Asus va obrir un mercat per al qual llavors només comptàvem amb projectes i anuncis de futurs llançaments. I estem parlant de només fa uns pocs mesos!

D’aleshores ençà, la fama i èxit de l’Eee PC han anat creixent de mica en mica fins al punt que en un moment determinat Asus es va plantejar explotar-los amb noves màquines i dissenys. Així, models d’ultraportàtil Eee amb més capacitat d’emmagatzematge, una pantalla més gran i algunes versions equipades amb Windows XP van sortir al mercat.

Els nous models 901, 1000 i 1000H de l’Eee PC munten pantalles de 8,9" el primer i 10 o 12" els dos últims, memòries d’estat sòlid d’alta capacitat (des de 12 fins a 40 GB) o discos durs (fins a 80 GB), i es basen en el processador Intel Atom per a dispositius mòbils en comptes dels Celeron de la mateixa companyia californiana (i fugint dels VIA, companyia que és competència directa d’Asus en altres camps).

La memòria RAM també s’amplia des dels 512 MB. fins al gigabyte o els dos "gigues" de les configuracions més folgades. La tarja de xarxa sense fils compleix amb l’estàndard 802.11n i la webcam és d’1,3 Mpx. a tots els nous models. El ja tradicional color blanc de la carcassa també es manté, i les bateries incloses són de sis cel·les, el que els dóna més autonomia.

VirtualReal, res nou però al mateix temps espectacular

La nova interficie Virtual RealAquest és el nom que Asus li ha posat al seu nou disseny d’interfície d’usuari minimalista, que inclou només allò necessari per controlar les funcionalitats de programari i màquines. Però realment, allò innovador no és això, sinó la manera com es treballa amb aquesta nova interfície.

De fet, el control a través de moviments de les mans captats amb la webcam tampoc té res de nou, però Asus pot ser la primera en emprar aquesta tecnologia en la interfície d’un producte informàtic, ja que fins ara només s’ha utilitzat en el món dels videojocs (eyeToy per a PlayStation) i experimentalment.

El funcionament és espectacular, i la companyia taiwanesa ho compara amb una famosa escena de la pel·lícula Minority Report en la qual el protagonista (John Anderton, interpretat per l’actor Tom Cruise) utilitza un ordinador donant-li instruccions i accedint a informació mitjançant el moviment de les seves mans amb una interfície virtual.

Asus no arriba tan lluny, però sense cap mena de dubte el resultat és espectacular i ens avança a un futur no tan llunyà en el qual ens asseurem a uns metres de distància del monitor del nostre ordinador per realitzar tasques només movent les mans i/o dictant-li ordres i textos per veu.

De moment es desconeix la data exacta en què totes aquestes tecnologies estaran disponibles al mercat per al públic final, tant els nous models d’Eee PC com la interfície VirtualReal.

 

Guillem Alsina