Atacs cibernètics provoquen problemes a Twitter i Facebook

Compartir

TwitterDarrere l’incident pot trobar-s’hi una causa política en grups pro-russos que haurien atacat a blocaires pro-georgians.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Fa ara aproximadament un any, la guerra esclatava novament a l’explosiva regió del Cauques, aquest cop enfrontant als estats de Rússia i Geòrgia pel control de les regions d’Usetia i Abjazia, fins a la data parts integrants de Geòrgia però de majoria russòfones i partidàries de la independència. El conflicte armat es va manifestar també llavors a la Xarxa de xarxes, amb atacs de hacking per part d’ambdós bàndols, malgrat que els que més van transcendir foren els pro-russos, que van aconseguir tombar diverses pàgines oficials del govern georgià, així com dels seus partidaris. Ara, i coincidint amb el primer aniversari del conflicte, tornen a repetir-se una sèrie d’atacs cibernètics que han afectat les populars xarxes socials Twitter i Facebook, i la causa dels quals pensen els experts és l’acció de grups nacionalistes russos.

Dijous passat dia 6, Twitter era inaccessible durant diverses hores degut a un atac DDoS (Distributed Denial of Service), igual que altres llocs web. Facebook, la xarxa social més popular del moment, informava també sobre problemes patits pels usuaris per accedir al sistema i lentitud en la seva operativa habitual. El motiu de tots aquests problemes fou, segons informen diverses agències, l’acció de diversos hackers pro-russos en el seu intent per fer callar a un important blocaire pro-georgià, també usuari de Twitter.

Alguns experts coincideixen en vincular els atacs amb el grup juvenil nacionalista rus Nashi, amb connexions en el Kremlin. S’acusa també al mateix grup de trobar-se darrere dels atacs informàtics llançats contra Estònia a mitjans del 2007 per la polèmica retirada d’una estàtua que enaltia els soldats soviètics que “van alliberar” el país de l’ocupació nazi a la Segona Guerra Mundial. Llavors i en el més recent conflicte amb Geòrgia, ambdós bàndols van utilitzar atacs electrònics contra els seus rivals, però per pes demogràfic, infraestructures i llibertat de moviments per dur-los a terme, els realitzats per russos i pro-russos es van imposar als dels seus rivals.

Els problemes patits per aquestes xarxes socials han posat per a molts, la seva seguretat i la nostra dependència d’ells a debat. Tot i això, cal indicar també que els maldecaps van durar com a màxim unes quantes hores, un temps acceptable per a alguns si tenim en compte que l’atac patit és infreqüent, i que les xarxes socials afectades estan preparades per a absorbir atacs de menor impacte però més freqüents. Seria com comparar-ho amb la seguretat de les oficines d’una entitat bancària: se les pot atracar, però no de qualsevol manera. Es necessita un pla, estudiar els punts febles, comptar amb la infraestructura i el personal necessari… i encara així, pot sortir malament.

Malgrat tot, els successos obren la porta a una nova pregunta: i si alguna vegada ens trobéssim amb un atac amb prou força com per fer caure tota la infraestructura de la Xarxa?

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)