Augmenta significativament en els darrers 4 mesos el nombre d’internautes que empra dispositius basats en iOS

Compartir

Tot i no ser la plataforma que més dispositius ven en tenir un sol fabricant que l’empri, els seus usuaris si que són els que en fan un ús més intensiu d’ella.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Poc més d’un de cada cent internautes navega per Internet des d’un dispositiu de mà d’Apple (iPhone, iPod Touch, iPad), segons les darreres estadístiques de Net Applications, un de tants estudis continuats sobre l’ús de tecnologies com ara sistemes operatius, cercadors d’Internet o navegadors web a nivell mundial. Aquest estudi és esmentat per molts mitjans de comunicació en els seus articles, malgrat que hi ha alternatives que, a vegades, donen uns números lleugerament diferents als que dóna el de Net Applications.

Concretament, i per a aquest mes d’agost, l’1,13% dels dispositius estudiats funcionava sota iOS (iPhone, iPod i iPad), el que suposa la tercera plataforma més emprada només per sota de Windows i Mac OS, superant a d’altres com GNU/Linux.

L’evolució al llarg d’aquests 4 darrers mesos ha estat més que espectacular, ja que el nombre de dispositius amb iOS pràcticament s’ha duplicat. Això vol dir que se’n venen més que d’altres? No. Si analitzem les xifres de vendes en, per exemple, dispositius mòbils, veurem que les vendes de telèfons equipats amb Symbian o amb BlackBerry OS superen a tot el món a les d’iPhone+iPad. Llavors quin significat tenen exactament aquests nombres?

La resposta és que els usuaris de gàdgets Apple realitzen un ús més intensiu d’Internet en els seus dispositius que els altres, ja que -almenys fins on jo sé- Net Applications es basa en la detecció de dispositius a través d’Internet principalment per a l’elaboració de les seves xifres.

En comparació, els dispositius detectats funcionant sota Symbian representen un 0,27% del total, i encara que hi ha molts d’aquests que són telèfons senzills concebuts no per a la connexió a Internet si no per realitzar i rebre trucades i missatges SMS, també hi ha una oferta de smartphones procedent sobretot de Nokia i Sony Ericsson juntament amb alguns exemplars de Samsung. Els dispositius BlackBerry representen el 0,09% del total, tot i estar molt estesos, i els dispositius Android són un 0,20%, el que és una xifra prou bona tenint en compte la penetració en el mercat d’aquests i el camí que encara els queda per recórrer.

Aquestes xifres també els són útils als creadors d’aplicacions per a l’App Store d’Apple, que veuen en ells una justificació de perquè ara com ara pot resultar econòmicament atractiu desenvolupar per a la plataforma d’Apple: potser el seu nombre d’usuaris sigui menor que el d’altres sistemes (tot i que no gaire), però el seu ús de la Xarxa de xarxes i, per tant, dels serveis que aquesta els ofereix, és molt més gran, i el potencial de monetitzar-los creix en conseqüència.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina