Avui es compleix mig segle del naixement de BASIC

Compartir

Va néixer com una eina per fer accessible la programació a tothom, i sobreviu havent-se adaptat als nous temps en entorns com el Visual Basic de Microsoft.

El llenguatge de programació BASIC (sigles de Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Code) va néixer oficialment la matinada del primer de maig de 1964, quan els seus creadors (John George Kemeny i Thomas Eugene Kurtz, dos professors del Dartmouth College a New Hampshire, Estats Units, una institució educativa amb gairebé un quart de segle d’història) van executar el seu primer programa en el nou llenguatge.

BASIC naixia inspirat en dos llenguatges prèviament existents, Fortran i Algol 60, però amb un objectiu molt clar: fer accessible el món de la programació a qualsevol. Fins llavors, només la comunitat científica havia tingut eines per crear solucions que aprofitaven els llavors cars i voluminosos ordinadors.

Però el gran èxit de BASIC es va donar durant la dècada dels 70 i, sobretot, dels 80, amb la seva introducció en els naixents microordinadors domèstics, que llavors posseïen processadors de vuit bits i amb prou feines uns pocs kilobytes de memòria.

Noms com Sinclair Spectrum, MSX o Commodore VIC-20 van contribuir a l’èxit d’aquest llenguatge que, per a molts -i m’incloc en aquest grup- va constituir realment la interfície mitjançant la qual ens relacionàvem amb els nostres primers ordinadors.

El 1975, dos joves nord-americans que havien acabat de formar una empresa, van vendre una versió de BASIC per als ordinadors Altair. Aquells dos joves es deien William Gates (que afegia un III al seu nom i que era més conegut per Bill) i Paul Allen, i l’empresa era Micro-Soft, que posteriorment perdria el guió per passar a ser, senzillament, Microsoft.

BASIC ha sobreviscut a aquest mig segle de vida en una forma envejable, gràcies a una camaleònica capacitat d’adaptació als nous entorns i paradigmes de programació, i avui en dia es troba present en productes com el Visual Basic de Microsoft, que permet als desenvolupadors construir modernes aplicacions.

Per molts anys, BASIC, i llarga vida!

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: