Chromebooks: desastre per a Google

Compartir

Samsung i Acer, els dos fabricants d’aquests aparells, han baixat els seus preus de cara a la campanya nadalenca veient les escasses vendes produïdes fins a la data.

Un Chromebook de Samsung. Fotografia de slgckgc sota llicència Creative Commons a Flickr

Un Chromebook de Samsung. Fotografia de slgckgc sota llicència Creative Commons a Flickr

Algú de vostès té al seu poder un Chromebook o ha vist alguna persona treballant amb un? Si la resposta a aquesta pregunta és afirmativa, llavors es pot considerar afortunat, com una “rara avis” en perill d’extinció.

A manca de xifres de vendes oficials, i després del llançament dels ultraportàtils que funcionen amb Chrome OS al mercat a mitjans d’any, es presumeix que pocs d’aquests han sortit de les prestatgeries de les botigues. Mediàticament, a més, han desaparegut del mapa i poc més se n’ha parlat tant d’aquestes màquines com del seu sistema operatiu.

La limitada funcionalitat (només cobren sentit connectats a Internet i vivim en un món en el qual no hi ha cobertura a tot arreu, i menys quan se la necessita de veritat) i el seu elevat preu (entre 300 i 500 dòlars cada aparell) han decantat a la majoria dels consumidors bé per netbooks o tablets, els dos formats rivals del Chromebook.

És per això que, davant de la immediatesa de la campanya nadalenca i amb l’objectiu d’esperonar les vendes, els preus d’aquests aparells han baixat entre 50 i 80 dòlars depenent de la configuració (si només disposen de Wi-Fi o si a aquesta li afegeixen capacitat 3G). Però, donades les limitacions d’aquests aparells i que a igualtat de preu podem tenir un netbook o un tablet, és previsible que les vendes continuïn sense enlairar-se.

A la botiga en línia Amazon es pot veure clarament la baixada de preus dels Chromebooks

A la botiga en línia Amazon es pot veure clarament la baixada de preus dels Chromebooks

Per tal que això es pogués donar, el preu d’aquests aparells hauria de baixar al voltant dels 200 dòlars, més barats que els netbooks convencionals i els tablets “de marca”. Malgrat tot, la limitació del seu sistema operatiu, que només té sentit quan la màquina està connectada a Internet, encara pesa molt.

Google deixarà de banda a Chrome OS en favor d’Android d’una vegada per sempre?

La desfeta patida pels Chromebooks i el poc ressò mediàtic i d’interès entre els usuaris que està despertant l’“altre” sistema operatiu de Google, hauria de fer reflexionar la multinacional del cercador.

Els consumidors encara no estan preparats per a un concepte de sistema operatiu que només té sentit online, ja que com he indicat abans, la cobertura d’Internet no és, a hores d’ara, quelcom que es trobi constantment en tots els escenaris, almenys en la majoria dels països.

Quan viatgem, i tret de la Wi-Fi que se’ns pot subministrar als hotels en els quals fem estada, tampoc és fàcil trobar punts d’accés gratuïts, pel què finalment hem de pagar per connectar-nos a la Xarxa. Ja no parlem dels costos de roaming en 3G, que poden arribar a ser prohibitius si ens n’anem a un altre país, pel què gairebé surt més a compte adquirir una tarja en el lloc de destinació.

Davant la indiferència dels consumidors o directament el rebuig cap aquesta plataforma, Google s’hauria de plantejar admetre el fracàs i fer el que havia d’haver fet des d’un bon principi: cancel·lar les seves iniciatives comercials respecte a Chrome OS i centrar els seus esforços en Android, l’èxit del qual ja li és, àdhuc, incontrolable.

 

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: