Barack Obama i les eleccions als EUA, esquer per als spammers

Compartir

L’estratagema: titulars cridaners que busquen persuadir als lectors per a què consultin llocs web infectats. Consell: accediu a les notícies entrant manualment l’adreça d’un lloc web de confiança en el navegador, i en cap cas seguiu les indicacions proporcionades en el missatge encara que aquestes vinguin d’una font coneguda.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org)/Col·laboradors – Aquestes darreres eleccions a la presidència dels estats Units d’Amèrica passaran a la història per diversos motius: per ser la primera vegada que el càrrec recau en una persona de raça negra, per haver representat la més gran mobilització del vot llatí en la història del país, perquè el partit demòcrata ha aconseguit una majoria en totes les cambres o perquè la conjuntura econòmica fa que les decisions que es prenguin en els propers mesos per part del nou govern a partir de la seva presa de possessió siguin examinades al detall per tot el món.

L’interès per qui seria el proper president del país que actualment és el més influent en el món, ha fet que com cada quatre anys es segueixin les eleccions a nivell planetari en tots els mitjans de comunicació, comptant amb Internet entre ells. I, naturalment, com tot tema d’interès això ha representat una bona oportunitat per a spammers i creadors de malware en general, que han vist un bon esquer en tot allò referent a les eleccions.

PandaLabs, el laboratori de detecció i anàlisis de malware de Panda Security, va detectar fa pocs dies diversos correus maliciosos anunciant suposades notícies sobre Barack Obama que en realitat han estat emprats com a plataforma de distribució de troians. Altres missatges fan referència al candidat perdedor, el republicà John McCain.

Tots ells tenen com a comú denominador titulars espectaculars, com ara l’assassinat del candidat escollit a mans de sicaris d’una banda supremacista blanca o d’un suposat cop d’estat de McCain i altres membres del partit republicà. En tots els casos es convida als lectors a consultar un lloc web amb més informació sobre el tema, en el qual en molts casos es sol·licita l’acceptació de la instal·lació d’un còdec per poder reproduir un vídeo sobre el tema.

En qualsevol cas, i en rebre un d’aquests missatges, hem de fer cas omís de les seves peticions, anant a informar-nos només a aquells llocs web que siguin de la nostra confiança i teclejant directament la seva adreça en el nostre navegador. No confiar en cap enllaç incrustat en un missatge tot i que sembli procedir d’una font fiable o fins i tot d’un amic, i encara que ens sembli que apunta a un lloc web legítim.

Guillem Alsina