Barrelfish: hi ha vida més enllà del Windows

Compartir

MicrosoftMicrosoft treballa en altres projectes de sistema operatiu que li permeten entendre millor certes tecnologies i després aplicar aquests coneixements al seu producte comercial estrella. Un d’aquests projectes rep el nom de Barrelfish, i el seu codi font ha estat posat a disposició dels internautes fa poc.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Per a Microsoft, hi ha altres sistemes operatius a més del Windows. I no, no m’estic referint a GNU/Linux o Mac OS X, sinó als projectes que du a terme la mateixa multinacional de Redmond amb l’objectiu d’experimentar amb noves tecnologies que en un futur podrien ser aplicades a la seva plataforma comercial.

Anteriorment ja he parlat de Midori i Singularity, dos projectes que els nois de Steve Ballmer van posar en marxa com a proves de concepte per a desenvolupar i estudiar noves tecnologies, amb l’objectiu que aquestes poguessin ser integrades dins de Windows en un futur a llarg termini. I és que les arquitectures de maquinari i la forma d’ús dels ordinadors han evolucionat a un ritme que força a les plataformes de programari a anar adaptant-se constantment en aquests darrers anys.

L’objectiu d’aquest projecte sembla el de treure el màxim partit a les noves arquitectures de microprocessadors de diversos nuclis, tractats per Barrelfish com una xarxa de nuclis independents que a baix nivell només s’intercomuniquen passant-se missatges (una forma de comunicació entre processos en execució a la memòria d’un ordinador), deixant per a la programació d’alt nivell la feina de repartir les tasques entre els diferents kernels del sistema. És el que l’equip de desenvolupament d’aquest projecte ha batejat com a multikernel.

El desenvolupament no ha corregut només a càrrec de Microsoft, sinó que ha estat compartit amb l’ETH Zuric -l’institut federal suís de tecnologia, que actua com a universitat científica i tecnològica-.

Aquells programadors a qui els agradi d’investigar amb Barrelfish i jugar amb aquest sistema, poden fer-ho descarregant-se el seu codi font, que ha estat obert i posat a disposició dels internautes. Cal tenir en compte que no hem d’esperar un sistema operatiu tradicional, com ara una distribució GNU/Linux o un Windows a l’ús, sinó un nucli pur i dur sense cap eina, pel que no es tracta d’una opció per governar el nostre PC, sinó d’una eina d’experimentació i aprenentatge.

Diversos components d’aquest sistema es troben sota llicència BSD, mentre que la resta està disponible sota una breu llicència que en permet la seva còpia i modificació.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)