Bé per Ubuntu!

Compartir

Ajuntar ordinador de sobretaula i mòbil no és només una valentia, si no un avanç del que està cridat a ser el futur.

Ubuntu for Android

Personalment no em queda cap dubte que en un futur a mitjà termini, els nostres smartphones es convertiran (o, almenys, així ho haurien de fer) en els nostres sistemes informàtics per a tot. Sí, ja sé que pot sonar a tòpic gastat aprés de mil gurus de pacotilla que repeteixen com a lloros el que diuen els grans de la indústria en esdeveniments com el Mobile World Congress o el CES de Las Vegas i que després difonen els mitjans, però no em negaran que no és una imatge que la mateixa indústria i la seva evolució transmeten sense gaire dificultat per a qui sàpiga llegir adequadament els avanços que es produeixen.

Un molt bon exemple d’aquest futur el vaig poder veure personalment en el CES del 2011, en posar els meus ulls sobre el Motorola ATRIX (que llavors era presentat en societat), el seu entorn WebTop, i la base Laptop Dock (ara amb el nom simplificat a Lapdock). Llavors ja vaig escriure que allò de poder connectar el telèfon a una pantalla gran, un teclat, un ratolí, i poder treballar com en qualsevol ordinador de sobretaula ja fos amb els perifèrics d’aquest o usant un televisor a la saleta d’estar de casa nostra, era el que ens esperava en el futur.

Amb Ubuntu for Android, Canonical fa un pas més en el mateix sentit. Diferent, més universal si volen –en el sentit que el que s’executa és un sistema multipropòsit al qual se li poden instal·lar programes, no com WebTop– però en el fons el mateix esperit de “fica’t l’ordinador a la butxaca i ves-te’n a treballar i a jugar allà on vulguis amb ell”.

Vegi’s, per a aquells que estan ficats en el món empresarial, com un client lleuger (thin client) mòbil, l’equivalent al què van ser en el seu moment els portàtils per als sistemes informàtics.

Tècnicament, tot estava disposat: les sortides de vídeo HDMI, les connexions Bluetooth per a teclats i ratolins, o els processadors mòbils prou potents com per assemblar-se en prestacions als de sobretaula (encara que vagin encara una mica per darrere). Aquí, al meu parer, el mèrit recau clarament sobre el programari i, per tant, sobre Canonical.

Bé per ells!

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: