Beta del proper Chrome amb interessants novetats

Compartir

Chrome3D i reconeixement de veu, dues de les tecnologies puixants que podria incloure la propera generació del navegador web de Google.

Redacció – Tot just pocs dies després de què Mozilla llancés nova versió de Firefox -la quarta- amb grans esperances de frenar la caiguda que està patint a mans de Chrome, sembla que a Google han decidit contraatacar o, més aviat, que tinguessin un as guardat a la màniga per treure’l justament després de la presentació de Firefox 4.0 . I aquest as és el reconeixement de veu.

La companyia del cercador ha actualitzat el canal de desenvolupament del seu browser amb una nova versió que integra novetats com, per exemple, l’ús del 3D en fulls d’estil CSS amb suport per a l’acceleració per maquinari de la GPU. Però, sense cap mena de dubte, la pièce de résistance és la funcionalitat de reconeixement de veu.

Aquesta permetrà que, prement un botó incrustat a la pàgina web, el browser reculli la nostra veu del micròfon de l’ordinador i la dirigeixi als servidors de processat*, que tornaran el text corresponent, el qual podrà ser emprat per a diverses funcions. Imaginem el següent escenari: obrim el nostre compte de Gmail, creem un nou missatge i, des de la tranquil·litat del nostre despatx o llar, dictem per veu un llarg missatge mentre fullegem una revista.

Actualment, les tecnologies de reconeixement de veu no són eficaces al 100%, incorrent en errades (malgrat que cada cop menys) en reconèixer el que dictem a l’ordinador, i depenen encara en gran mesura de la pronuncia i el dialecte de l’idioma parlat.

La introducció d’aquesta tecnologia s’ha fet, segons informa Google, treballant amb el W3C HTML Speech Incubator Group, un grup de treball que busca dotar a l’HTML 5 de tecnologia de reconeixement de veu que sigui independent del browser.

D’entrar en producció, aquesta tecnologia pot “matar” el mercat domèstic de les solucions de reconeixement de veu com el Dragon Naturally Speaking de Nuance, tot i que a aquestes els quedarà el mercat professional com a àmbit en què continuaran regnant, almenys a mitjà termini.

* Encara que no ho indiqui explícitament en el post del blog de Chrome, es dona per sobreentès que aquests seran els de Google

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina