Beta pública de Windows Home Server v2

Compartir

WindowsEntre les novetats que presenta, la possibilitat de realitzar streaming de mitjans fora de la xarxa local domèstica i diverses millores en les eines de còpia de seguretat. Només es pot usar en màquines de 64 bits.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Seguint amb la política que du a terme darrerament amb els seus sistemes operatius i que va arribar a la seva màxima expressió amb Windows 7, Microsoft ha presentat una beta pública de la propera versió del seu sistema operatiu servidor per a xarxes locals domèstiques.

Windows Home Server es basa en la plataforma per a servidors de la companyia de Redmond (en aquest cas concret, en Windows Server 2008 R2), però simplificant les seves funcionalitats i gestió per a fer-lo assequible a qualsevol usuari domèstic amb un mínim de coneixements.

La seva necessitat es fonamenta en un ecosistema que dista molt del que trobàvem fa uns anys a les nostres llars: l’ordinador ha deixat de ser-ho per passar a ser els ordinadors. Una màquina de sobretaula/escriptori i un portàtil per a cada membre de la família (sigui portàtil convencional o netbook) és una configuració cada cop més habitual, i fins i tot tenir un netop connectat al televisor com a media center (centre d’oci multimèdia). En aquest context, es fa cada dia més necessari disposar d’un repositori centralitzat de dades per tal de no haver d’estar-se barallant amb dades disperses entre unes quantes màquines i localitzacions, havent de recordar a cada moment on es troba una pel·lícula, cançó o document.

Alguns troben la solució a aquest problema mitjançant un dispositiu NAS, mentre que d’altres recorren a emprar un ordinador que ja no empren per manca de potència per a treballar amb les aplicacions més modernes, ja que per a servir fitxers no es necessiten grans recursos. Windows Home Server és l’opció de Microsoft per a equipar aquest mena de màquines i és útil també per a la gestió d’un petit negoci familiar amb l’oficina a casa.

El sistema disposa d’utilitats per a servir fitxers, realitzar còpies de seguretat (backups) automatitzades i accés remot. Entre les novetats que es compten per a aquesta nova versió tenim:

  • permet realitzar streaming de mitjans a clients localitzats fora de la xarxa domèstica, a través d’Internet

  • millores en la realització de còpies de seguretat i la seva corresponent restauració per a diversos clients

  • es simplifica la gestió i experiència d’usuari amb el sistema

Windows Home Server v2 (el nom del qual en codi és Vail) només funcionarà en màquines de 64 bits, descartant el suport per a ordinadors de 32 bits, pel que abans d’instal·lar-lo ens haurem d’assegurar que la nostra màquina és de 64 bits. La primera beta d’aquesta nova versió ha estat feta pública i està a l’abast dels internautes a través del Windows Home Server Connect Program.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina