Bill Gates i Steve Ballmer parlen sobre Windows 7

Compartir

Interfície multitàctil i un Dock a l’estil del Mac OS X les novetats que els dos directius de Microsoft mostren, més unes captures de pantalla que podrien correspondre a la propera versió del sistema, un punt aquest darrer que no ha pogut ser contrastat.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Malgrat que fins ara poques eren les indicacions oficials de com seria el futur Windows 7 (la versió que sortirà al mercat després de Vista), en un acte celebrat recentment a Califòrnia (Estats Units) Bill Gates i Steve Ballmer (president i CEO de Microsoft respectivament) van donar algunes pistes sobre alguna de les novetats que oferirà.

Com se sospitava, el proper Windows disposarà d’interfície multitàctil, una tecnologia de la qual Microsoft ja disposa i ha llançat comercialment amb Surface, una prova de concepte per a un nou dispositiu d’alta interactivitat. Amb aquesta tecnologia, la precursora de la qual fou Apple amb l’iPhone i l’iPod Touch, la companyia de Redmond busca acostar una mica més la forma de treballar del sistema amb la forma de pensar de l’ésser humà.

Malgrat que moltes vegades s’ha titllat la tecnologia inclosa per Microsoft en els seus productes com d’un plagi d’altres sistemes i programes (especialment dels d’Apple), la capacitat multitàctil de Surface no ha aixecat crítiques, probablement a causa de dos factors: a) és un dispositiu amb una certa imatge elitista i per tant no accessible a tothom, amb el que "jugar" amb ell no és gaire fàcil, i b) la tecnologia està bé aconseguida.

Una altra novetat seria l’aparició d’un Dock a l’estil del Mac OS X, una tendència que a diferència d’altres marcades per Apple no ha acabat de quallar entre els sistemes operatius rivals ja que fins ara només havia estat adoptat per alguns entorns d’escriptori per a Unix, malgrat que no els principals, KDE i Gnome.

D’altra banda, i independentment del que hagin afirmat Bill Gates i Steve Ballmer, una sèrie de captures de pantalla que mostren l’aspecte que podria tenir el futur Windows 7 han estat filtrades a Internet. Tot i que han estat donades per bones per diversos mitjans de comunicació especialitzats i que s’inclou en aquest article l’enllaç per accedir-hi, no és possible verificar la seva autenticitat en no haver reconegut Microsoft que efectivament corresponguin al que diuen ser.

Cal recordar que Windows 7 es troba encara en una fase primerenca de desenvolupament, i per tant les funcionalitats presentades ara poden variar fins al llançament definitiu del producte, quelcom que segons Gates i Ballmer podria produir-se al gener del 2010.

Perquè ara?

Una de les preguntes que ens podem fer sobre el successor de Vista és el perquè precisament ara es comencen a revelar detalls del que oferirà. L’èxit de Vista és relativament bo: s’ha venut bé amb ordinadors nous per a usuaris finals, però no està quallant en el sector empresarial, el qual és molt lent a l’hora d’adoptar els canvis. A més, un nombre significatiu de compradors de màquines noves sol·licita un "downgrade" a Windows XP, un punt que Steve Ballmer va reconèixer.

Les crítiques al sistema es centren en la compatibilitat amb determinades aplicacions (un aspecte que s’ha buscat millorar amb el Service Pack 1) i els recursos de maquinari que demana, tot i que això últim queda molt més restringit a les màquines que s’actualitzen des de l’XP. Tècnicament s’ha criticat poc, malgrat que els principals blancs han estat el control d’accés dels usuaris (el sistema de permisos) i la interfície gràfica, que al cap i a la fi sembla no ser tan espectacular com s’esperava.

És difícil calibrar correctament què és el que està intentant Microsoft en deixar anar detalls de la propera versió. Alguns analistes (pocs) han dit que de seguir així, Vista podria convertir-se en un segon Windows Millenium, un sistema desacreditat per usuaris i tècnics pel seu rendiment i estabilitat. Encara que no de la mateixa manera (aquests són dos aspectes que amb prou feines se li han criticat a la nova versió), certament pels motius abans explicats, Windows Vista podria veure la seva entrada en el sector empresarial vetada, però no una propera versió, especialment si incorpora tecnologies innovadores.

Les capacitats multitàctils juntament amb altres nous afegits podrien marcar una major acceptació del futur Windows 7. I pot ser que Microsoft ho sàpiga i, conscient d’això, vulgui obrir boca als futurs compradors. La veritat segurament només la sabran Bill Gates, Steve Ballmer, i unes poques persones del seu equip directiu. I és que en informàtica és molt perillós mostrar les bondats de la futura versió d’un producte quan encara s’està venent la versió més recent. Pot provocar l’efecte que els clients potencials deixin de comprar esperant el llançament de la següent versió que se’ls ha mostrat.

De fet, a l’acte californià en el que van parlar de Windows 7, tant Gates com Ballmer van sortir en defensa de Windows Vista, negant que el llançament del sistema hagi estat un error de càlcul de la companyia que presideixen i dirigeixen respectivament. Ja sabeu el que s’acostuma a dir: quan els gossos lladren, alguna cosa senten…

Més informació:

Entrevista a Bill Gates i Steve Ballmer – primera part (en anglès)

Entrevista a Bill Gates i Steve Ballmer – segona part (en anglès)

Guillem Alsina