Bitcoin: Moneda digital del futur o nova bombolla?

Compartir

Nombroses polèmiques han embolcallat aquests darrers dies la moneda virtual Bitcoin. Però, què és exactament aquesta? Quina seguretat ens atorga? De quines inseguretats pateix? Us expliquem el bitcoin amb paraules d’un expert.

El bitcoin és una moneda digital creada el 2009 i que no està recolzada per cap actiu, que és generada per algoritmes matemàtics sense la intervenció de cap banc o autoritat central. La seva essència és evitar la presència d’aquests intermediaris ja que els usuaris comparteixen informació directament, anomenada P2P (peer to peer).

Els bitcoins no estan vinculats a cap forma de moneda física, el seu valor depèn completament de la quantitat de persones que l’estiguin fent servir servir. Per transferir bitcoins, només cal enviar al receptor la cadena de nombres (sense cap nom ni direcció) per així reduir el risc d’una violació de la seguretat.

Els dos grans avantatges del bitcoin -absència d’intermediaris i total anonimat- es poden convertir en la causa del seu fracàs. La finalitat última del bitcoin és ser la moneda digital per realitzar compres per Internet de manera segura. Això encara és complex de fer i una transacció pot arribar a durar fins a 20 minuts. D’altra banda, el bitcoin s’ha emprat per especular amb ell i per l’anonimat que proporciona, per realitzar operacions fraudulentes de blanqueig de capitals i pagaments en la compra de drogues.

Quan em van proposar per primera vegada invertir en bitcoin (desconeixia el que era) cotitzava al voltant dels 33 dòlars, i ja em van dir que era una oportunitat única a aquests preus. Havent vist de tot en els mercats com a assessor financer, el vaig descartar per dos motius: seguretat i regulació del producte. El bitcoin no té cap mena de regulació, s’emmagatzema en el disc dur de l’ordinador o en algun núvol d’Internet. Quines garanties té una moneda exposada a errors tecnològics i a hackers com s’ha vist ara?.

Els darrers escàndols han tret a la llum la manca de garanties del Bitcoin. Primer l’ensorrament de la plataforma japonesa Mt.Gox, que es va acollir a la llei nipona de fallides després de perdre l’equivalent a 500 milions de dòlars i, més tard, la plataforma canadenca d’intercanvi de bitcoins Flexcoin es va veure obligada a tancar, afirmant que un robatori informàtic se’n va endur prop de 600.000 dòlars.

Fallida de Mt.Gox

Mt.Gox, una de les plataformes més antigues i la borsa més gran del món per a l’intercanvi d’aquesta moneda virtual, va aturar les seves transaccions el 7 de febrer, provocant la crisi més greu del bitcoin en tota la seva curta història. Mt.Gox operava el 14% del total de transaccions en bitcoins.

El president de la companyia, el francès Mark Karpeles, va demanar disculpes públicament i va revelar que Mt.Gox va detectar a principis de febrer la desaparició de 850.000 bitcoins. Després de setmanes inactiva, la casa de canvi va anunciar a través de la seva pàgina web que havia decidit tancar totes les seves transaccions amb un missatge als clients: “Benvolguts clients: degut a les recents notícies i les potencials repercussions per al mercat i les operacions de Mt.Gox, s’ha pres la decisió de tancar temporalment totes les transaccions, amb l’objectiu de protegir el lloc web i als nostres usuaris. Estarem monitoritzant la situació de ben a prop i actuarem en conseqüència“.

Els seus clients, que han perdut milions de dòlars en bitcoins, s’enfronten al dubte de si ha estat un robatori informàtic o una estafa de la mateixa plataforma. La suspensió de les transaccions a Mt.Gox va provocar la caiguda del valor de la divisa virtual recuperant-se fins als 615 dòlars en aquesta darrera setmana.

Robatori a Flexcoin

Flexcoin, amb base al Canadà, va comunicar a la seva pàgina web que el 2 de març va rebre un atac mitjançant el qual li van ser sostretes totes les monedes en el ‘hot wallet’ (monedes en línia disponibles per a transaccions ràpides).

Arran d’aquests fets, el Govern del Japó va aprovar tipificar la moneda electrònica bitcoin com una mercaderia (semblant als metalls preciosos) i no com una divisa, un primer pas de cara a crear un marc que reguli el seu intercanvi. Segons aquest marc, els guanys derivats del comerç online de bitcoins, els processos de compra realitzats amb bitcoins i les rendes obtingudes per empreses en aquesta moneda estarien subjectes a impostos al Japó.

Amb els escàndols i aquest inici de la regulació del bitcoin sembla que desapareixerà la filosofia inicial de la moneda electrònica que era la no intervenció per part d’organismes governamentals i l’intercanvi P2P.

Font: Infobae.com

Evolució del preu del bitcoin durant el darrer any

Evolució del preu del bitcoin en el darrer any

Jordi Oliva és trader independent i analista tècnic de borsa a Empordà Patrimonis, amb més de 20 anys d’experiència treballant als mercats financers. A El Mur Tecnològic s’especialitza en comentar l’apartat financer de les empreses tecnològiques.

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: