Bloomberg apunta a un netbook d’Asus amb sistema operatiu Android

Compartir

LinuxMicrosoft ha entrat amb força en un segment en el qual li fan front un grapat de distribucions de Linux entre les quals no es troba cap de les "primeres espases" com Ubuntu o Fedora.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – El canal d’informació financera Bloomberg es basa en una entrevista amb Samson Hu, cap de la divisió Eee PC d’Asus, per afirmar que la companyia taiwanesa ha format un equip d’enginyers que estan treballant en una versió del seu popular netbook Eee PC que emprarà el sistema operatiu Android per funcionar. Bloomberg no ofereix més detalls sobre el tema, malgrat que dóna la visió d’alguns analistes de mercat.

L'Eee PCEl moviment d’Asus i Google no seria estrany, encara que finalment no fos la multinacional taiwanesa la què el dugués a terme i aquest mèrit recaigués sobre un altre fabricant de maquinari. En els cenacles informàtics es dóna pràcticament per fet que Google entrarà tard o d’hora en el segment dels sistemes operatius per a màquines d’escriptori, tot i que no se sap amb seguretat com, quan i amb quina plataforma. S’ha especulat durant molt de temps amb GNU/Linux, un sistema operatiu que sembla que Google empra internament i del qual disposa d’una versió adaptada a les seves necessitats i que podria estar basada en Debian/Ubuntu però que de moment no s’ha fet pública.

Android té tots els elements necessaris per erigir-se en una bona opció per a les màquines més lleugeres del mercat, el segment dels netbooks, malgrat que seria necessari dur a terme algunes adaptacions doncs és una plataforma que de moment només ha estat vista en telèfons mòbils. La disponibilitat del seu codi font permet que siguin fins i tot terceres parts les qui realitzin aquesta tasca, pel què no seria estrany que fos la mateixa Asus la que estigués adaptant Android per al seu funcionament amb l’Eee PC.

Inicialment, els ultraportàtils de baix cost de la multinacional taiwanesa van sortir al mercat amb una distribució GNU/Linux dissenyada per la companyia canadenca Xandros (hereva de la divisió Linux de Corel), de la mateixa manera que altres netbooks d’altres marques van començar emprant també el sistema operatiu del pingüí. Però veient el perill que per al seu domini podia suposar, Microsoft va entrar ràpidament en el mercat, primer amb el veterà però encara funcional Windows XP i posteriorment amb Vista malgrat que recollint poc èxit i moltes crítiques amb aquest darrer sistema operatiu.

Les darreres notícies del que ens depara la multinacional de Redmond indiquen que Windows 7 estarà disponible per a netbooks, i els tests que fins ara s’han realitzat amb la beta pública d’aquest sistema operatiu en màquines d’aquesta mena han donat resultats satisfactoris.

Amb Android, els fabricants comptaran no només amb una plataforma provada i estandarditzada, sinó que a més compta amb un fort suport per part de la indústria. Malgrat tot, haurà de competir en un feu en el qual algunes distros menors s’enfronten novament a Microsoft, que ha pres a l’assalt un bon tros del pastís dels ordinadors més petits i lleugers.

Altres informacions apunten a què Asus deixarà de fabricar versions de l’Eee PC portàtil amb pantalles d’entre 8 i 9 polzades per centrar-se en els models de 7 i 10. El primer estaria dirigit a operadores que l’oferirien com a part de les seves ofertes de mòdems 3G, mentre que el segon grup seria per a venda directa en botigues.

Guillem Alsina