Bolt, el navegador web per a dispositius mòbils que presumeix de ser el més ràpid del mercat

Compartir

Mobile World Congress 2009Entre un 25 i un 50% més veloç que la competència segons el fabricant. El seu públic objectiu es troba en els posseïdors de telèfons sense grans pretensions, no smartphones, que volen connectar-se esporàdicament a Internet.


Bolt mostrant una plana del conegut YouTubeGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – Bitstream ha aprofitat l’aparador que li proporciona el Mobile World Congress per a llançar la seva aposta de navegador web per a dispositius mòbils, al què ha batejat com a Bolt i que presumeix de ser el més ràpid del mercat per davant d’Opera i la versió mòbil del Safari d’Apple.

Tot i que, en general, el congrés mundial de telefonia mòbil està sent prou decepcionant pel què fa a llançaments de nous productes, encara ens podem topar amb algunes novetats interessants. Aquest és el cas de Bolt, l’entrada del qual en el sector dels navegadors s’ha fet de manera molt discreta, i en el que comptarà amb una renyida competència.

Bolt es construeix sobre ThunderHawk, un producte de la mateixa companyia que proporciona a operadores i usuaris compressió de les dades d’una pàgina web i el seu posterior renderitzat. Aquest producte s’assenta sobre el motor WebKit, emprat per exemple per Apple en el seu Safari.

El nou jugador a l’arena dels navegadors mòbils funciona sobre Java, essent executable en qualsevol dispositiu que disposi d’una màquina virtual MIDP 2.0, el què li dóna una velocitat inicial de càrrega del programa inferior a la d’un navegador natiu. És, tot i això, la mateixa tecnologia emprada per Opera Mini, el navegador més popular en aquesta categoria. També -i és de suposar que per raons de massa de mercat- hi ha una versió nativa per a dispositius de BlackBerry.

La compatibilitat a nivell de xarxes de dades emprades és total, podent funcionar amb connexions GPRS, 3G, EDGE, WiFi o ActiveSync.

Bolt en mode split-screenL’objectiu principal de Bitstream no són els telèfons mòbils professionals de grans prestacions que ja solen comptar amb les seves pròpies solucions a mida molt optimitzades (i basades majoritàriament en Opera si parlem de sistemes operatius no-Windows ni de l’iPhone), sinó el terminal de l’usuari final que vol accedir ocasionalment a la Xarxa de xarxes per veure continguts multimèdia (com per exemple YouTube) o consultar una adreça mitjançant Google Maps.

Per dur a terme aquesta tasca, Bolt és compatible amb les principals tecnologies emprades a la Web 2.0 com el Flash d’Adobe (incloent vídeo) i AJAX.

El mode split-screen (literalment, pantalla partida) ens permet veure el total de la pàgina en una de les seccions de la pantalla mentre que a l’altra hi veiem una part d’aquesta primera ampliada per a poder llegir correctament el text que en ella s’hi exposa. D’aquesta manera podem seleccionar còmodament una àrea de la pàgina des d’una vista global per ampliar-la i llegir-la més còmodament. També suporta rotació dinàmica de pantalla mentre es treballa amb ell.

La velocitat és un dels aspectes que més ha destacat la companyia fabricant, assegurant que Bolt és entre un 25 i un 50 per cent més ràpid que la seva competència directa.

De moment Bolt es troba en fase de beta pública i gratuïta descarregable des d’Internet. Aquest nou navegador promet, ara faltarà veure en primer lloc si compleix i en segon si encara hi ha lloc per a un altre contendent en el ring dels navegadors web per a mòbils.

Guillem Alsina