‘Brightest Flashlight’ va compartir informació dels usuaris sense el seu consentiment

Compartir

La FTC nord-americana ha denunciat que l’editora GoldenShores Technologies LLC ha subministrat dades personals dels usuaris de la seva app per a Android ‘Brightest Flashlight Free’ sense el coneixement ni consentiment d’aquests, a una xarxa d’anuncis per apps.

L’app Brightest Flashlight Free per a Android comptava amb una bona puntuació de 4,8 sobre 5 per part dels usuaris, amb nombroses crítiques favorables, fet que l’havia fet molt popular. Aprofitant aquesta popularitat, els seus editors (GoldenShores Technologies LLC) van compartir informació detallada de geolocalització i identificador unívoc del terminal en el qual l’app estava instal·lada, amb terceres parts, essencialment una xarxa d’anuncis per a apps.

Aquesta pràctica ha estat denunciada per la FTC (Federal Trade Commission, entitat nord-americana que vetlla per les bones pràctiques de les empreses en el mercat) i admesa per GoldenShores.

En instal·lar i executar l’app, aquesta presentava a l’usuari un quadre de diàleg que li permetia establir el nivell de privacitat, preguntant-li si volia permetre la cessió de les seves dades a terceres parts o bé denegar aquesta possibilitat. La FTC afirma que, independentment de la resposta de l’usuari, les seves dades començaven a ser immediatament transmeses a la xarxa d’anuncis per a apps mòbils emprada per GoldenShores. A més, l’usuari tampoc era informat amb exactitud de quines dades es transmetien.

L’editora haurà d’aturar les seves pràctiques i destruir totes les dades rebudes sense consentiment que tingui en el seu poder. La mateixa empresa posseeix tres versions més d’una mateixa app (gratuïta, de pagament i professional) anomenada ColorFind, que no és en cap moment esmentada en el document de la FCC.

El de GoldenShores no és l’únic cas que hi ha hagut de fuga de dades personals sense coneixement ni permís de l’usuari a terceres parts, i és una pràctica que molts denuncien en diversos proveïdors d’apps, tant en Android com en les altres plataformes de programari per a dispositius mòbils.

El més xocant d’aquest cas concret sigui potser l’aparença inofensiva d’aquesta aplicació, amb una funcionalitat en principi tan poc procliu a recollir informació personal com és facilitar l’ús del telèfon intel·ligent com a lot.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: