BumpTop: l’autèntica metàfora d’escriptori tridimensional a l’ordinador

Compartir

S’instal·la sobre Windows XP/Vista donant una aparença 3D a la interfície del nostre sistema operatiu mai vista fins ara. En una paraula: espectacular.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – D’ençà dels primers entorns gràfics per a ordinadors, aquests han tractat d’imitar el model d’un escriptori fins a tal punt que per a molts aquesta darrera paraula ha deixat de designar un moble per passar a ser sinònim del que veiem en una pantalla d’ordinador. Tot i això, cap sistema operatiu o projecte d’entorn d’escriptori ha sabut plasmar tan bé el funcionament d’un escriptori real com BumpTop, un programari del qual se n’ha alliberat la seva primera versió estable fa pocs dies.

Per descriure BumpTop, res encaixa millor que la cèlebre cita “una imatge val més que mil paraules”, pel què tot seguit us adjuntem el vídeo de presentació elaborat pel mateix equip de desenvolupament que ha creat aquest entorn:

Com podem veure, BumpTop converteix l’escriptori bidimensional en un autèntic entorn tridimensional, com una taula d’escriptori sobre la qual s’hi apilen papers, revistes o notes post-it entre d’altres elements. També tenim una sèrie de “parets” al voltant d’aquest escriptori, en les quals hi podem clavar documents i obrir notes post-it (una altra de les funcionalitats que inclou l’entorn). La “física” de tots els elements també mimetitza a la que trobem en el món real, quelcom fins ara mai vist en un escriptori informàtic.

Les icones d’aplicació, documents i altres elements presents en el nostre escriptori poden agrupar-se en piles, de la mateixa manera que en els escriptoris molt plens i en els que s’hi treballa molt, podem trobar piles de llibres, papers i revistes. Els elements que composen una pila poden ser passats de la mateixa manera que si prenem un llibre o revista pel llom i amb l’altra mà en passem els seus fulls.

De la mateixa manera que en altres interfícies com en Mac OS X 10.5 o Windows 7, BumpTop 1.0 també recorre als gestos preprogramats per a realitzar determinades tasques. Per exemple, si arrosseguem una imatge sobre la icona corresponent a Facebook, podrem carregar el fitxer d’aquesta imatge d’una manera ràpida i còmoda en el nostre perfil de la coneguda xarxa social.

En substitució del típic menú contextual que obtenim en tots els entorns d’escriptori quan fem clic amb el botó dret del ratolí sobre una icona, BumpTop ens mostra una roda en la qual hi tenim disponibles les diferents opcions, com les de crear una pila o redimensionar la icona, quelcom que podrem fer amb una previsualització perfecta del contingut, sempre que aquest sigui una imatge, un document PDF o algun dels formats suportats directament per l’entorn. Per a aquells que hagin utilitzat Second Life, aquest menú contextual és semblant al què ens presenta en forma de cercle el popular entorn 3D.

BumpTop 1.0 està disponible per a descàrrega en dues modalitats, gratuïta i de pagament. La primera, òbviament, té unes limitacions que la de pagament -per un preu de 29 Dòlars- no pateix. Entre aquestes s’hi compten la marca d’aigua present en totes les vistes prèvies de pàgines web, arxius PDF, etc, o l’augment de grandària automàtica dels fitxers més utilitzats. El bàsic i essencial, com les piles o l’“engine” físic es troba present en ambdues versions.

De moment, només estan suportats sistemes Windows, però a la part dreta de la pàgina de descàrrega podem veure un espai en què els usuaris de GNU/Linux i Mac OS X poden marcar una casella per a rebre notícies sobre futures adaptacions a aquestes dues plataformes informàtiques. Probablement, això també sigui una manera de comprovar l’interès dels usuaris per saber si realment val la pena desenvolupar una versió d’aquest prometedor programari per a aquests dos sistemes operatius.

Tot i el què s’ha explicat, aquest potent entorn només té dos handicaps: el primer -i lògic per tot el que fa- és necessitar un maquinari potent, mentre que el segon no és imputable al mateix entorn ni a l’equip de programació. L’estat del mercat avui no facilita perifèrics d’entrada que puguin esprémer al màxim BumpTop; tal vegada la popularització de les pantalles multitàctils ens permetin veure tot l’esplendor de l’entorn que podria marcar la futura evolució dels escriptoris informàtics.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)