Canonical abandona a Google

Compartir

UbuntuUbuntu, la distribució de GNU/Linux més reeixida del moment, començarà a emprar Yahoo! com a proveïdor de cerques en comptes de Google, tot i que mantindrà el Firefox com a navegador web per defecte. Els canvis es veuran en la propera versió prèvia d’aquesta distro.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Segons ha anunciat oficialment Rick Spencer -cap d’enginyers a Canonical- a través de la llista de distribució d’Ubuntu, aquesta distribució de GNU/Linux -actualment una de les més populars- deixarà Google com a proveïdor de cerques a Internet en favor de Yahoo!, en un acord que li comportarà percebre una part dels ingressos de la multinacional nord-americana per publicitat.

El canvi es durà a terme en Firefox, el navegador web de la Fundació Mozilla inclòs com a browser per defecte en la coneguda distro. El quadre de cerca que es pot trobar a la part superior dreta de la interfície del browser de la guineu de foc canviarà la preferència per defecte de Google a Yahoo! en les noves instal·lacions, però respectarà les preferències dels usuaris quan s’actualitzi des d’una versió anterior a la 10.04 .

Això vol dir que si tenim instal·lada Ubuntu en el nostre disc dur i emprem Google o Bing com a proveïdor de cerques, l’actualització a la versió 10.04 del sistema operatiu no ens canviarà aquesta preferència, mentre que si realitzem una instal·lació neta (en una màquina nova, que no tingui sistema operatiu o eliminant el que ja estigués instal·lat), el proveïdor de cerques per defecte serà Yahoo!, el qual podrà ser canviat a posteriori.

Al mateix temps, Canonical està negociant amb Yahoo! que s’elimini l’advertència que els usuaris del seu servei de webmail es troben quan intenten accedir al seu compte des d’Ubuntu. En Firefox es mostra una pantalla en la qual s’informa que el sistema operatiu no ha estat provat amb aquest servei en línia i, per tant, no se’n pot assegurar el seu funcionament. Tot i això, si l’usuari continua endavant, no té cap problema per accedir a la interfície del servei de webmail de Yahoo! i treballar amb ella.

Particularment si que puc afirmar que la cosa canvia si es prova a accedir al compte de correu de Yahoo! des de Chrome en Ubuntu, ja que en aquest navegador només veurem la interfície clàssica de correu de la companyia nord-americana.

Queda per veure la reacció de Mozilla. Si bé en principi el seu navegador web és programari lliure i, per tant, subjecte a certes manipulacions, l’acord comercial que manté amb Google es pot veure afectat, i reduïts els seus ingressos, pel que és probable que aquesta organització mobilitzi els seus advocats per tal d’estudiar el cas i entauli negociacions amb Canonical.

Per la resta, en aquest moviment tenim un exemple més del buit que la indústria comença a fer-li a la multinacional de Mountain View, que sembla haver-se guanyat massa enemics havent entrat en molts camps del món de la computació.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)