CES 2011: i aquestes són les meves conclusions

Compartir

CES 2011A més de la miríada de tablets presentats i dels televisors 3D i “intel·ligents”, al meu parer el CES 2011 ens ha llegat l’envol definitiu de la plataforma Tegra de nVIDIA i un dubte raonable sobre Chrome OS.

CES 2011

Atenció: el present text es troba protegit per la llicència que podran trobar al final del mateix. En un període no superior als tres mesos, podrà ser trobat sota la llicència copyleft habitual.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – A més del previsible a priori (3D i tablets) una fira de l’envergadura del CES no se’n pot anar sense deixar-nos altres notícies dignes d’anàlisi, encara que hagin aconseguit menys titulars a la premsa que les indicades prèviament al certamen.

Una d’aquestes és, per exemple, l’envol comercial definitiu de les CPU’s Tegra de nVIDIA. Si la primera generació d’aquesta família de microprocessadors basada en l’arquitectura ARM va obtenir més aviat un èxit escàs, en el CES s’han presentat nombrosos smartphones i, sobretot, tablets que empren la segona generació i Android com a sistema operatiu, ja sigui en la seva versió 2.2, 2.3 o 3.0 (encara en desenvolupament). Pel que he vist, nVIDIA serà un jugador molt a tenir en compte al llarg dels mesos vinents, i és probable que la gran majoria dels smartphones i tablets de primera línia i amb més potència, integrin un Tegra 2 al seu cor.

La pràctica absència de Chrome OS dels estands de les companyies expositores, reemplaçat per Android, és una dada que Google hauria de tenir molt en compte. L’auge de la seva plataforma per a smartphones, que ha sobrepassat amb escreix el seu objectiu inicial per a ser l’eix vertebrador de tot un ecosistema de tablets lleugers i fins i tot arribar a netbooks i notebooks (en aquest darrer cas, com a sistema d’arrancada ràpida compartint protagonisme amb Windows 7), em fa preguntar-me si Chrome OS té sentit.

Òbviament, per treure-li tot el suc a un tablet basat en Android, hauríem d’estar connectats a Internet, quelcom que és estrictament necessari en el cas dels tablets basats en Chrome OS, ja que el sistema és el navegador -literalment-. Malgrat tot, i fora de línia, amb un tablet o netbook Android encara hi podem fer alguna cosa amb una app instal·lada en local com, per exemple, un paquet ofimàtic o un client de correu electrònic. Però amb Chrome OS ni tan sols això. I si una cosa m’ha demostrat el CES és que no sempre podem gaudir no ja només d’una connexió ràpida, si no tan sols de connexió. El nostre “món connectat” només ho està, no ens enganyem, parcialment.

Chrome OS té, a hores d’ara, més sentit en un sobretaula o un portàtil que no es mogui gaire del lloc que en un tablet, doncs habitualment en aquest tipus de màquines comptem amb connexió permanent.

La total absència de GNU/Linux de les noves plataformes és quelcom que també hauria de preocupar als qui aposten per ell, empreses com Canonical o Novell (bé, Attachmate). D’acord, alguns direu que Android ja és Linux, de fet, però tampoc és quelcom que em quedi clar del tot.

Si no ha estat algun petit fabricant asiàtic que ha llançat algun tablet basat en Ubuntu que jo no hagi tingut oportunitat de veure, ningú ha llançat res en format tablet amb un Linux. L’estratègia és que els tablets més simples, menys potents o més mòbils muntin Android, mentre que els “convertibles” (tablets de 10” o més, i amb teclat que es pot separar o girar) o més potents emprin Windows 7. En aquest context li fa falta a Microsoft presentar una nova plataforma específica per a tablets? Sincerament, no ho crec pas.

Malgrat tot, el que si li manca és una plataforma compatible amb l’arquitectura ARM. Windows Phone 7 ho és, però des de Microsoft sembla que no el volen utilitzar per a aquesta mena d’aparells, encara que realment sembla el més adequat per a això. Una versió de Windows 7 per a ARM? Aquesta arquitectura no sembla tan potent per a cobrir les necessitats d’aquest sistema com la x86, però si funciona en netbooks amb Atom… la idea no sembla tan dolenta. A més, el divorci entre Intel i Microsoft sembla, almenys vist des de fora, cada dia més tangible, pel què tampoc m’estranyaria des d’aquesta òptica. És possible que se sàpiguen més notícies al respecte durant el Mobile World Congress de Barcelona.

La diversitat de plataformes per a la TV connectada o intel·ligent també és, al meu parer, una altra conclusió destacable que podem treure del CES. Yahoo!, Opera i fins i tot Microsoft poden treballar en els nostres televisors, a més de la tan publicitada Google. Malgrat tot, de moment es produeix un divorci entre el que són televisors 3D i connectats; o una cosa o l’altra, però no les dues funcionalitats alhora. Hauran de convergir algun dia però, de moment, haurem d’optar per una sola d’aquestes dues funcionalitats. Els fabricants volen que comprem dos cops el que podríem haver desembutxacat una sola vegada…

Copyright (c) 2011 www.imatica.org
Tots els drets reservats. Es permet la lliure reproducció del titular de la notícia, així com la citació de la URL dins del servidor www.imatica.org sota qualsevol circumstància, però sense reproduir total o parcialment cap altra part del text sense l’autorització explícita per part de l’autor o el mitjà

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)