Chrome 4.0, extensible

Compartir

ChromeGoogle llança la nova revisió del seu reeixit navegador web, la principal novetat de la qual consisteix en el sistema d’extensions, semblant en objectiu al què té Firefox i que tan bones crítiques li ha donat, malgrat que no es queda només en això…

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Evolucionant a un ritme vertiginós (malgrat que el del programari ja ho és de per si, i més encara el dels navegadors), Chrome ha presentat la seva quarta generació. Moltes millores, encara que realment no tantes com les 1.500 que anuncia pomposament Google, ja que d’aquestes, moltes es poden atribuir al nou sistema d’extensions.

La principal novetat és el sistema d’extensions, que surt de l’estat de beta per oferir a l’usuari un ecosistema d’afegits al browser que realitzen tasques puntuals. Firefox ja disposa des de fa temps d’una gran ecosistema d’extensions que ha ajudat en gran mesura a popularitzar el navegador web de la Fundació Mozilla i li ha proporcionat bones crítiques. Malgrat tot, és una eina emprada més aviat en exclusiva pels usuaris avançats.

Google ha publicat una pàgina dedicada a les extensions del seu navegador i proporciona la informació necessària per a què terceres parts ampliïn la funcionalitat del seu browser mitjançant l’escriptura d’afegits d’aquesta mena. Un avantatge de les extensions de Chrome sobre les d’altres navegadors és l’alt grau de seguretat que aporta l’estructura virtualitzada del programa de Google, tot i que introduir una facilitat d’aquesta mena sempre pressuposa obrir noves portes per les quals potencialment poden entrar noves amenaces.

En dependre per a la seva execució del navegador, les extensions són multiplataforma, podent ser executades en Windows, Linux o Mac OS X. Queda per veure si seran compatibles amb el futur Chrome OS, tot i que això serà el més probable atès que el sistema operatiu de la companyia del cercador es basa, precisament, en el navegador.

La sincronització de preferits també és una altra novetat que satisfarà especialment a aquells internautes que hagin de treballar en diferents màquines, ja que permet afegir un nou preferit en el navegador Chrome d’un ordinador, i després sincronitzar-lo amb la resta de màquines que emprem. Per a això haurem de recórrer al sempitern compte de Google, amb el que és més que probable que a la companyia de Mountain View li caigui alguna crítica per acumulació de dades personals al crit de ara també coneixerà els nostres preferits!

Quelcom que no pot fallar en les darreres versions de tots els navegadors és el suport per a HTML 5 (estàndard encara pendent d’aprovació oficial), que en el cas de Chrome va més enllà dels tags <VIDEO> i <AUDIO> per arribar a elements com l’API de bases de dades o els sockets web entre d’altres característiques.

Els internautes que executen Chrome sobre Windows veuran com el navegador s’actualitza automàticament al llarg de la setmana vinent, segons s’indica en el bloc oficial de Chrome. Google no ha puntualitzat més al respecte, però és d’esperar que als usuaris els sigui presentat un quadre de diàleg en pantalla oferint acceptar o declinar l’actualització, ja que si tot és absolutament automàtic, molt em temo que veurem a Google ficada novament en polèmiques sobre privacitat…

Pel que fa als linuxers i maquers, hauran d’esperar encara un temps més, doncs s’hauran de conformar, de moment, amb les betes de què disposen.

Futur prometedor

En prou feines un any, Chrome ha arribat a posicionar-se com el tercer navegador preferit pels internautes, xifra que es preveu augmenti en els propers mesos, i més encara després de la publicació de les versions per a Mac OS X, Linux, i aquesta quarta revisió que introdueix interessants novetats per a tots els públics.

No seria gens estrany que Chrome arribés al febrer amb un 5% de l’audiència internauta, i que acabés l’any rondant el 10%. Tot el potencial de màrqueting de Google es pot bolcar fàcilment en aquesta tasca, el què no és poc. Davant té a un Firefox 3.6 recentment publicat i a un Internet Explorer en hores baixes, i com a perseguidors a un Safari que s’estanca i a un Opera que, tot i ser tècnicament un bon producte, no acaba de triomfar entre els usuaris.

El futur, doncs, es presenta brillant per al browser de la companyia del cercador.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)