Chrome 9 busca fer un salt qualitatiu

Compartir

ChromeLa nova versió estable del browser de Google inclou WebGL per tal de facilitar la presentació de continguts 3D (ideal per a Google Earth), i la nova botiga online d’aplicacions i extensions per al navegador.

Redacció – Chrome, el navegador web de Google que actualment es troba en tercera posició del rànquing mundial d’aquest tipus de programari (tan sols superat per l’Internet Explorer de Microsoft i el Firefox de Mozilla) s’ha actualitzat novament amb una versió major (la novena ja), que s’ha instal·lat silenciosament a les màquines dels usuaris.

La principal novetat és la inclusió de WebGL, una API derivada d’OpenGL que permet la renderització d’entorns tridimensionals dins del navegador. Per fer-nos una idea de la possible utilitat d’aquesta peça de programari, podem imaginar-nos l’accés al món virtual Second Life directament des del navegador, sense haver de comptar amb un client propi instal·lat en local. Això propiciaria l’eclosió dels mons virtuals, que s’ha donat sobretot en els videojocs però que després d’una prometedora arrancada amb Second Life sembla haver-se frenat en sec.

WebGL permet aprofitar l’acceleració 3D per maquinari que avui en dia inclouen totes les targes gràfiques per a ordinadors personals que siguin una mica potents.

Una funcionalitat inspirada en Google Instant (que fou inclosa recentment en el cercador i que el que fa és començar a carregar els resultats a mesura que anem escrivint els termes de cerca) és Chrome Instant que, per als llocs que més acostumem a visitar, comença a carregar la pàgina mentre encara estem teclejant-ne la seva adreça. Google ja fa algun temps que intenta accelerar les operacions quotidianes mitjançant el mètode d’avançar-se a les accions de l’internauta.

Aquesta opció no ve activada per defecte en el moment de la instal·lació, pel què l’operació haurà de ser feta pel mateix usuari.

Per als internautes nord-americans (de moment està restringit a aquest país) s’ha activat la Chrome Web Store, la botiga en línia d’aplicacions i extensions que permetrà descarregar afegits per al browser compatibles amb HTML 5 i les tecnologies emprades en el programa de Google. Per a la resta del món, haurem d’esperar, malgrat que des de Google afirmen que estan treballant per a obrir-la internacionalment tan ràpidament com els sigui possible.

El canal de desenvolupament ha estat actualitzat a la versió 10, en la qual s’hi inclou una nova versió del motor de JavaScript V8 com a principal novetat.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina