Chrome OS: mort abans de néixer?

Compartir

Chrome OSLes darreres informacions difoses per Internet d’aquest sistema apunten a què buscarà el mercat dels tablets lleugers, però competirà en ell amb Android 3.x canibalitzant part del seu mercat?

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Segons s’indica en uns quants llocs web que han analitzat el darrer codi font de Chrome OS publicat per Google, aquest inclou elements dissenyats expressament per als nous tablets lleugers multitàctils, com ara un teclat en pantalla. Des de fa mesos els nois de Sergey Brin i Larry Page estarien buscant un posicionament per a aquesta plataforma de programari després que l’èxit imparable d’Android se’ls escapés de les mans i aquest sistema operatiu -concebut inicialment per a smartphones- inundés els tablets que busquen fer-li la competència a l’iPad d’Apple.

La mateixa Google ha fomentat aquest ús treballant en una versió 3.0 de la seva plataforma (coneguda amb el nom en clau de Honeycomb) adaptada completament a l’entorn dels tablets. A falta d’una aposta diferenciada de Microsoft en aquest segment i que Windows 7 no satisfà les expectatives de facilitat en treballar amb aquests aparells, la companyia del cercador ha vist un filó que ha d’explotar. A més, alguns fabricants ja se li havien avançat, llançant tablets basats en versions 2.x de la seva plataforma.

Inicialment, Chrome OS estava destinat als escriptoris, ja fossin PC’s de sobretaula, portàtils o netbooks, amb la idea de gaudir de connexió permanent, però en aquest camp Windows sembla imbatible i Android també ha penetrat, fent poc viable l’èxit massiu d’un sistema que només té sentit quan gaudim de connexió a la Xarxa però que resulta inútil quan no tenim aquesta. I, avui en dia, l’omnipresència d’Internet no és tal si ens movem fora de països molt avançats pel que fa a connectivitat com el Japó, Corea del Sud o Finlàndia.

Menys sentit encara tindria en tablets, fins i tot en aquells amb capacitat de connexió 3G, ja que encara avui tenim zones “fosques” sense cobertura quan aquesta es necessita, i aquests dispositius estan concebuts per a la seva màxima portabilitat i per a treballar en mobilitat. Encara avui necessitem dispositius amb els quals puguem treballar fora de línia amb plenes capacitats.

Chrome OS porta mesos de retard, i molts es pregunten si no seria millor admetre ara que és un producte que tindrà un encaix difícil en el mercat i centrar-se només en Android, una plataforma que, com una navalla suïssa, pot tenir diverses utilitats i diferents versions adaptades a diferent maquinari.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina