Chrome OS podria executar programes escrits per a Windows

Compartir

Chrome OSNative Client, un projecte que permet executar codi x86 dins la finestra d’un navegador web, podria constituir la porta d’entrada per a córrer programes de qualsevol mena en la plataforma de Google. La poca activitat del projecte és l’única dada que pot negar aquesta relació.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Va passar gairebé inadvertit al desembre de l’any passat quan es va donar a conèixer al públic en general, però és amb la revelació per part de Google de com serà Chrome OS que se li pot veure una utilitat específica; es tracta de Native Client, un programari que permet l’execució de codi x86 dins del marc d’un navegador web.

Quake funcionant dins d'un navegador gràcies a Native ClientRealment, aquesta aplicació es tracta d’un run-time i un plug-in per a un navegador web, que empra el processador de la màquina local per a executar el codi d’un programa ja compilat per a la plataforma x86. Dita d’una altra manera, direcciona els recursos necessaris per a què l’execució d’un programa tingui sortida a la finestra d’un navegador.

Aproximadament des del setembre, els esforços en el marc del projecte s’han dirigit a implementar suport per a Native Client en Chrome, el navegador web de la companyia del cercador que constitueix la interfície gràfica d’usuari de la seva nova plataforma de sistema operatiu per a màquines desktop. Amb això, no és difícil intuir que, en el futur a mitjà termini i probablement abans que la versió definitiva de Chrome OS surti al carrer, podríem veure a Native Client funcionant dins del nou sistema.

Malgrat que Chrome OS és una plataforma orientada clarament a sistemes en línia que no pot funcionar ni ser útil sense una connexió a Internet, el present projecte vindria a complementar aquest concepte fent que també es puguin executar algunes aplicacions simples en el marc del navegador, sense trair l’esperit de la interfície d’usuari del sistema de Google. Amb això es buscaria captar un major públic interessat en la nova plataforma en ampliar les seves possibilitats de programari al món offline i dels jocs.

Una altra pista de les possibilitats de Native Client és que està sent desenvolupat per a les arquitectures x86 i ARM, les mateixes per a les quals estarà disponible Chrome OS, pel què ambdós projectes sembla que tinguin vides paral·leles.

Aquest projecte no és que sigui precisament una cosa senzilla, pel que és probable que si la integració en Chrome OS es dóna finalment, no en sapiguem gaire res amb seguretat fins a una mica abans de l’estiu o passat aquest període i just abans de que la plataforma de Google comenci a ser muntada de sèrie en ordinadors.

Imatge: Quake funcionant dins d’un navegador gràcies a Native Client

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)