Chrome per a Linux i Mac: vent en popa a tota vela

Compartir

Tot i que encara queda a una certa distància el tenir a les nostres mans una versió pública funcional, les versions per a les altres dues plataformes informàtiques més utilitzades avui en dia del navegador web de Google, continuen el seu desenvolupament a bon ritme, propiciant que els propers mesos puguin ser un bon moment per veure els seus primers balbucejos en societat.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Mesos després de la publicació de la primera versió estable de Chrome i poc després de l’alliberament de la segona, encara no tenim indicis de les promeses versions oficials del navegador web de Google per a la resta de les plataformes informàtiques, especialment els dos “outsiders” de Microsoft: Mac OS X i GNU/Linux. Tot i aquesta manca de notícies per part de Google, el projecte Chromium, a través del qual es comparteix el codi font d’aquesta aplicació amb la comunitat i es duen a terme els ports, segueix a bon ritme.

Per a la plataforma d’Apple, és la revista en línia Ars Technica la que li dedica una anàlisi a la seva implementació de Chrome, descarregant l’últim codi font disponible, compilant-lo i provant-ne el resultat. I la conclusió de tot aquest procés és que el navegador web ha avançat molt en l’últim mes, essent mínimament funcional; això vol dir que permet carregar pàgines web, les renderitza, permet seguir els enllaços per realitzar una navegació, però és probable que es pengi o que pateixi alguna fallada d’un altre tipus, essent molt inestable i consumint grans recursos de memòria. És a dir, es troba en fase pre-alpha.

Una altra conclusió de l’anàlisi d’Ars Technica és que la interfície d’usuari de Chrome respectarà les particularitats del sistema operatiu d’Apple sense perdre per això la seva personalitat o funcionalitats. Per això s’han emprat elements estàndards de la interfície Cocoa en la seva programació.

Ars també indica al lector el què ha de fer si vol provar per ell mateix la versió per a Mac de Chrome, un procés per al qual necessitarà un cert coneixement de les eines de programació incloses per Apple en el mateix sistema (Xcode) entre d’altres habilitats, pel que és una tasca que no es troba a l’abast de tothom. Chromium per a OS X només suporta l’arquitectura Intel, no sent compatible amb processadors PowerPC.

Google Chrome per a Mac OS X

I Linux?

De la mateixa manera que per a Mac, els usuaris del sistema operatiu del pingüí encara no poden disposar d’una versió oficial estable de Chrome, però el treball en el projecte (també sota el paraigua de Chromium) continua a bon ritme i, de fet, els usuaris d’Ubuntu ja poden instal·lar i gaudir d’una pre-alpha fàcil d’instal·lar i que funciona. En aquest cas és el lloc web Download Squad el que ens indica el procés a realitzar, aquest cop en unes senzilles passes. També afegeix unes quantes captures de pantalla a l’article, per tal que vegem l’aspecte que presenta.

Chrome per a GNU/Linux està basat en les llibreries Gtk+, base de l’entorn d’escriptori Gnome, i malgrat que a aquesta alçada encara no incorpora totes les funcionalitats que ofereix en Windows, segons el test dut a terme per Lee Matthews per a Download Squad, s’executa tan ràpidament com en el sistema operatiu de Microsoft.

No hi ha data de publicació d’una primera versió pre-release pública o de la primera versió estable per a cap de les dues versions comentades de Chrome, malgrat que pel ritme que porten bé pogués ser que la versió per a GNU/Linux fora funcional en pre-beta per a abans de l’estiu, i la versió per a Mac OS X passat el període estival.

Google Chrome per a GNU/Linux

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)