Chrome s’actualitza a la versió 4 sense dir res, quelcom que faculta la seva llicència d’usuari

Compartir

ChromeMés d’un usuari s’ha trobat amb la sorpresa que, sense demanar la seva intervenció, el navegador Chrome s’ha actualitzat automàticament i sense anunciar res a la versió 4, recentment publicada. Tot i això, de llegir la llicència d’usuari abans d’instal·lar, es pot veure com aquesta possibilitat està explícitament inclosa en aquest text.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – És ja un tòpic que actualitzar el programari de la teva màquina a la darrera versió disponible és garantia de seguretat, més estabilitat i poder utilitzar les darreres funcionalitats, malgrat que és quelcom que no sempre es compleix (almenys pel que fa als dos primers apartats, perquè el nou codi font pot afegir forats de seguretat i inestabilitat). Particularment, i per defecte, sempre recomano als meus lectors i als clients estar a l’última encara que, si és possible, esperin un parell de dies per allò de que surtin a la llum possibles problemes amb el nou programari. I naturalment, m’aplico el mateix consell.

De moment, no havia actualitzat el navegador web Chrome, més per manca de temps que per un altre motiu, i quina ha estat la meva sorpresa aquest matí en encendre l’ordinador i arrancar Chrome, quan he vist que el navegador web de Google m’anunciava com a novetat la capacitat de sincronitzar bookmarks (preferits), una de les funcionalitats estrella de la nova versió 4 d’aquest programa. He pensat que podria ser publicitat inserida a la pàgina d’inici de la versió 3, que és la que jo tinc… perdó, tenia instal·lada a la meva màquina sota Windows, però la meva intuïció m’ha dut a comprovar la versió instal·lada des del quadre de diàleg d’informació sobre el programa; resultat: versió 4.0.249.78 .

Google ha actualitzat el navegador instal·lat al meu ordinador sense ni tan sols tenir la delicadesa d’informar-me’n al respecte. És clar que la llicència que vaig acceptar en el moment d’instal·lar-lo li ho permet; en l’únic paràgraf de l’apartat 11 referent a l’actualització del programari, cita*:

El programari que vostè està emprant pot descarregar i instal·lar de forma automàtica actualitzacions de tant en tant des de Google. Aquestes actualitzacions estan dissenyades per a millorar i desenvolupar els serveis (entesos aquests per Google com a programari o serveis en el núvol) o poden prendre la forma de pegats de seguretat, funcionalitats millorades, nous mòduls de programari i versions completament noves. Vostè està d’acord amb la recepció d’aquestes actualitzacions (i permet a Google enviar-les-hi) com a part del seu ús del servei.

No es pot culpar a Google, malgrat que jo no hagués llegit la llicència en el moment d’instal·lar aquest programa, el problema hagués estat meu. Tot i això, sempre és una mostra de delicadesa cap a la persona que empra els teus productes (i, al cap i a la fi, t’està donant de menjar), avisar abans de dur a terme l’actualització i després d’haver-la realitzat.

Perquè es pot estar d’acord o en desacord amb la companyia del cercador en el moment d’acceptar (o declinar) la llicència, però un cop acceptada, no ens en podem queixar ja que es pressuposa que hem llegit el text, que constitueix el contracte que vincula l’usuari amb la companyia. És un mal dels nostres dies: els usuaris accepten sense pestanyejar (ni llegir) el text que tenen davant, prenent-lo com un pas més, indispensable al mateix temps que innecessari des del seu punt de vista. I aquest text pot contenir sorpreses.

Perquè avui és permetre l’actualització automàtica, però demà pot ser l’accés indiscriminat a les nostres dades amb l’excusa de millorar les prestacions del servei i conèixer millor els nostres perfils per adaptar el seu programari o aplicació en línia a les demandes dels usuaris. I, novament, no ens en podrem queixar si no hem llegit abans el contracte d’usuari. I no només amb Google, qualsevol empresa pot fer el mateix.

Aquests dies estic llegint a Internet algunes crítiques a la multinacional del cercador per l’actualització "sense permís" del navegador. Per sort, no en són gaires ni estan fent molt de soroll, senyal que la gent està cada dia més i millor informada.

* traduït de l’original anglès: The Software which you use may automatically download and install updates from time to time from Google. These updates are designed to improve, enhance and further develop the Services and may take the form of bug fixes, enhanced functions, new software modules and completely new versions. You agree to receive such updates (and permit Google to deliver these to you) as part of your use of the Services.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)