Chromebooks: el ‘cavall de Troia’ d’ARM per al món dels sobretaula

Compartir

Un cop els usuaris s’acostumen a una nova plataforma de programari com és Chrome OS respecte a Windows o Mac OS, se’ls pot canviar de manera transparent el que hi ha sota, el xip, que no ho notaran…

Tot és qüestió de costums, i molts éssers humans -m’incloc entre ells- som el que s’anomena “animals de costums”, entenem el treball amb un ordinador a les mans, ja sigui sobretaula o portàtil, un teclat físic i una pantalla gran.

Per què? És fàcil: ho hem fet tota la vida o durant molt de temps, i encara ens costa adaptar-nos a treballar només amb gàdgets més petits, 100% tàctils i amb un sistema operatiu diferent.

En això, Google ho ha sabut fer molt bé perquè ens ha acostumat a poc a poc a usar les seves aplicacions en línia, un esforç al qual han contribuït sense fer-ho conscientment les altres empreses, fins i tot les que lluiten contra el gegant creat per Sergey Brin i Larry page.

El següent pas era lògic, i consistia en fer-nos veure que ja no necessitem sistemes operatius tan ‘pesats’ com Windows, Mac OS X o GNU/Linux, sinó que amb un navegador ja tenim tot el poder que necessitem per treure-li profit a una ordinador. I llavors va arribar Chrome OS.

Si al principi molts van ser els que se’n van riure de la proposta de la multinacional del cercador, el temps ha demostrat donar-los la raó convertint a Chrome OS és una aposta vàlida, acceptada pels usuaris i la mateixa indústria, cosa que avui podem veure plasmat en la proliferació de models, almenys un per cadascun dels grans fabricants, i seu creixent (tot i que encara petit) nombre de vendes.

El darrer pas és començar a convèncer usuaris de Windows, Linux i Mac OS X que el sistema-navegador de Google és més pràctic.

En poder funcionar sobre xips ARM essent el mateix sistema, presentant la mateixa interfície i forma d’ús, i accedint a les mateixes aplicacions (que, en ser basades en la web, poc importa sobre quina plataforma de maquinari s’executin mentre el navegador sigui compatible), hom pot canviar tranquil·lament la base, l’ordinador sobre la qual s’executa el sistema, un cop ja ha començat a acostumar a la gent al seu ús.

I aquí és on entra en joc la penetració dels xips ARM en el mercat dels formats ‘tradicionals’ d’ordinador, ja siguin de sobretaula (LG disposa d’un model de màquina amb Chrome OS en format All-in-one) o de portàtil.

Fins ara, ARM només havia tingut presència en els formats de dispositiu mòbils, però aporta molts avantatges al format portàtil amb teclat, com són el baix consum energètic o l’escassa dissipació de calor.

Però compte, perquè Intel s’està posant les piles i com els fabricants de xips ARM no segueixin treballant en innovar i oferir més prestacions, ben bé podria ser que la seva incursió en el món dels portàtils i sobretaules de la mà de Chrome OS quedés tallada.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: