Cinc errors de seguretat que cometem a Facebook

Compartir

Kaspersky Lab ens avisa de quins són els cinc principals errors que els usuaris cometen a Facebook i que poden comprometre la seva seguretat.

Tot i els nombrosos casos que han sortit a la llum d’assetjaments, robatoris i altres malifetes comeses a partir de les dades trobades d’una persona a Facebook, la majoria dels usuaris segueix incorrent en errors garrafals de seguretat, sigui per inconsciència o desconeixement.

Per donar una mica de llum sobre les pràctiques segures que cal dur a terme en una xarxa social, la companyia de solucions de seguretat Kaspersky Lab ha donat a conèixer un llistat amb els cinc errors més comuns que els internautes cometem a Facebook, i quines conseqüències poden comportar:

Publicar la biografia completa

Malgrat que és temptador tenir moltes felicitacions i “m’agrada” pel teu aniversari o quan et converteixes en pare, convé considerar quants serveis, incloent bancs i institucions financeres, confien en dades com la teva data de naixement per donar-te accés al teu compte. A molts cibercriminals els encanta Facebook i altres xarxes socials, ja que aquestes els permeten recopilar tota mena de dades, per a després hackejar els comptes més importants.

Per tant, no publiquis la teva data de naixement a Internet o, almenys, no indiquis l’any. També evita revelar casualment els noms de familiars o de les teves mascotes i altres dades semblants, que molts cops es fan servir per a atacs d’enginyeria social.

Publicar els posts en obert

Qualsevol persona pot llegir el que publiques: amics, pares, fills, caps, els teus/les teves exs, agències de treball, a més de múltiples companyies de màrqueting i possibles “enemics” que estan planejant algun tipus de frau en línia.

Normalment considerem que els posts a Facebook són una forma moderna d’explicar històries a un petit públic, com si ho fessis davant dels teus amics a un bar o a la familia al menjador de casa. Però quan el teu post és públic, la cosa canvia.

Algú podria, accidentalment o amb intenció, mal interpretar les teves paraules i explicar-ho a una persona que és important per a tu. O simplement podria usar teves paraules per molestar o preparar algun tipus de broma, robar la identitat etc… la llista és infinita. Això pot passar i, de fet, són nombrosos els casos en què algun post imprudent ha estat compartit a les xarxes socials i ha fet que algú perdés la seva feina.

Enforteix el teu compte de Facebook per a què els teus posts es comparteixin “només amb amics” o “amics d’amics”. És fàcil passar per alt aquest ajustament per a un post específic si t’agrada compartir tot amb els més de mil milions d’usuaris de Facebook. També has de parar compte amb el públic amb el qual estàs compartint les teves fotos.

Emprar contrasenyes que no són segures

Tot un clàssic, i més si es pren Facebook com un servei sense importància. Si gràcies a una contrasenya mediocre i fàcilment predictible poden robar la nostra identitat, hem de pensar que poden fer qualsevol mena de declaracions que passaran per les nostres.

Entre les mesures que hem de prendre per tal de crear una contrasenya forta està la que aquesta sigui única per a Facebook i no emprada en cap altre servei.

Compartir la vostra ubicació

Ajuda a altres persones a saber on ets, a esbrinar on vius i treballes. Això pot ser especialment perillós per a nens i joves. A més, fins i tot quan fas una cosa “innocent” com registrar-te a un restaurant o un hotel, clarament indica que no ets a casa, el que pot ser informació molt valuosa per als lladres.

Desactiva el geoetiquetatge (incorporar el lloc) en les fotos que publiques. No facis servir l’opció “llocs” o crea una llista molt petita i controlada de gent que pot veure els teus llocs.

Afegir com amics a qui no coneixes

Probablement això t’ha passat moltes vegades. Algú et vol afegir com a un amic, tu només el coneixes, o fins i tot no el coneixes de res, però teniu deu amics en comú, i tu li dónes al botó d'”acceptar” només per ser educat/da. Això no ho hauries de fer.

En primer lloc, perquè essent el teu “amic”, aquesta persona desconeguda té accés a la teva informació, publicada en el mode “només amics”, i la podria aprofitar-ho per fer qualsevol cosa. A més, compromets la seguretat dels teus amics, ja que moltes persones empren el mode d'”amics d’amics” per publicar, i les seves actualitzacions d’estat, llocs i fotos també estaran accessibles per a aquesta persona. Així mateix, aquest desconegut pot enviar missatges (potser amb spam i enllaços maliciosos) i fer-se amic d’encara més persones, ja que la teva amistat augmenta l’autoritat d’aquesta persona.

Fes-te amic/ga només de gent que coneguis personalment, i que coneguis bé. Potser vulguis fer una anàlisi especial de la teva xarxa personal a Facebook – això ressaltarà qualsevol mena d’actitud estranya entre les persones que són els teus amics.

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: