Cinquena alpha d’Ubuntu 8.10

Compartir

Un nou kernel encara en fase de proves, la darrera versió de Gnome i un compte d’usuari convidat llista a punt ser usat en qualsevol moment, les principals novetats d’una nova versió que no introduirà grans canvis.


Redacció imatica.org – Ja queda menys per a la publicació d’Ubuntu 8.10 "Intrepid Ibex", una nova versió de la distro més reeixida actualment, com sempre lliurada sis mesos després de la darrera versió disponible fins a dia d’avui. De moment, podem començar a obrir boca amb un aperitiu: la cinquena alpha d’Ubuntu 8.10.

Acabada de sortir del forn, aquesta cinquena alpha inclou el kernel 2.6.27 a mode de test. Si el seu rendiment i estabilitat són satisfactoris, és probable que s’inclogui en la distribució estable. Aquesta versió del nucli del sistema corregeix alguns bugs detectats en versions anteriors.

L’escriptori Gnome emprat per defecte en Ubuntu també ha estat actualitzat a la versió 2.23.91, en la qual s’hi introdueixen novetats com ara el suport per a pestanyes en el navegador de fitxers Nautilus o les icones que permeten l’ejecció de mitjans extraibles des de la barra lateral. El servidor de finestres és X.org 7.4, en el qual es millora el suport per a dispositius que es connecten en calent com ara teclats o ratolins USB.

Per tal d’augmentar el nivell de privacitat, els usuaris del sistema disposen a partir d’ara de la possibilitat d’encriptar la seva carpeta local gràcies al paquet ecryptfs-utils.

A partir d’ara, i per a aquells usuaris convidats, s’inclou un compte especial anomenat guest (convidat) en la versió en anglès, accessible a través del tauler de canvi ràpid d’usuari. Aquest compte és temporal, i no s’emmagatzema de forma permanent cap mena d’informació ni fitxers en ella generats. A més, no té accés a determinats components del sistema operatiu i de la resta dels usuaris.

La seva inclusió ha estat pensada per a un ús esporàdic com, per exemple, quan deixem el nostre ordinador a un amic per a què consulti d’una forma ràpida el seu correu electrònic.

Passant ara a l’aspecte més tècnic, Ubuntu 8.10 alpha 5 inclou Network Manager 0.7, el qual permet per exemple gestionar des d’un únic punt les connexions de xarxa local (cablejades i WiFi) i les connexions 3G GSM o CDMA, gestionar múltiples dispositius actius simultàniament o treballar amb connexions PPP i PPPOE.

A imatge i semblança dels sistemes Windows de Microsoft, a partir d’ara Ubuntu inclourà en el seu menú d’arrencada una opció per accedir a la "darrera arrencada correcta". En cada arrencada realitzada correctament pel sistema, Ubuntu desarà certes dades com ara el kernel que s’estigui emprant, per tal de poder repetir l’arrencada en el cas que un canvi de configuració pogués deixar inhabilitat el sistema per carregar correctament algun component.

Seguint amb les facilitats tècniques, el subsistema DKMS facilita la realització d’un "auto-rebuild" dels drivers del kernel quan hi ha una actualització d’aquest darrer element.

La descàrrega d’aquesta cinquena alpha pot ser realitzada des de la seva pàgina web. Advertim, però, que no es tracta d’un programari prou madur per a sistemes de producció, havent de ser emprat només en màquines de test. Les imatges estan disponibles per a les arquitectures x86 i AMD64 en format desktop, servidor i Alternate, per a la Ubuntu clàssica i els seus projectes oficials: Edubuntu, Kubuntu i Xubuntu.

Guillem Alsina