Cisco presenta sistema operatiu per a la “Internet de les coses”

Compartir

El nou paradigma anomenat fog computing permet dotar de capacitat de procés i execució d’aplicacions a dispositius com routers i switches per alleugerir el trànsit de dades a la xarxa.

Cisco IOx

Les càmeres IP, els routers o switches podrien veure aprofitada la seva potència de procés (per escassa que aquesta sigui) per a executar aplicacions, segons el nou projecte de Cisco al qual podem considerar tot un sistema operatiu de ‘l’Internet de les coses’.

Aquest darrer, l’IoT (Internet of Things per les seves sigles en anglès) es basa en la idea de sensors i dispositius omnipresents connectats a La Xarxa de xarxes, de manera que puguin ser accedits i llegits per aplicacions per proporcionar informació i serveis als usuaris.

Per exemple, una plaça d’aparcament per a cotxes d’una ciutat disposaria d’una sèrie de sensors que permetrien establir si està ocupada o no. Així, un conductor que s’acostés a la zona buscant aparcament, podria consultar una app en el seu telèfon intel·ligent o, fins i tot, a l’ordinador de bord del seu vehicle que, en temps real, llegiria les places de pàrquing disponibles i n’informaria al conductor.

Això, a priori, sembla molt útil, interessant i fins i tot bonic, però presenta un greu inconvenient: els volums de dades es multipliquen exponencialment, arrossegant amb això a l’alça els costos de gestió i, moltes vegades, la majoria de les dades resulten inútils malgrat que han de ser emmagatzemades i processades, i fins i tot desades històricament per a un possible posterior anàlisi.

Per exemple, en el cas exposat abans de la plaça d’aparcament, més endavant podríem voler realitzar un estudi d’ocupació d’aparcaments per zones de la ciutat i hores en què aquests es produeixen, per al que necessitaríem aquests històrics.

Per solucionar aquest problema en potència, Cisco -companyia dedicada a les solucions de xarxes- ha ideat una estructura de computació distribuïda en la qual les dades són emmagatzemades i processades en les “fronteres” de la xarxa, en proximitat d’aquells sensors que les capten.

Continuant amb el nostre exemple de l’aparcament, les dades podrien ser processades en el router al qual van a parar, amb una aplicació que ja preparés les estadístiques d’ús per zones horàries per enviar-les posteriorment al servidor central, des del qual es mostrarien als usuaris que les reclamessin.

Aquesta estructura, que Cisco ha anomenat computació nebulosa o fog computing, permet reduir el trànsit de dades i aprofitar recursos infrautilitzats dels dispositius que conformen la xarxa, de manera que se n’optimitza el funcionament.

La mateixa Cisco començarà, d’aquí a poc, a oferir dispositius amb capacitat de procés i execució d’apps per fer realitat aquest nou paradigma de computació, molt necessari per abordar els problemes de les smart cities.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: